Heerlijke familieroman

EzelsOortje 08 juli 2025
Als je "Je bent prachtig" hebt gelezen en dit soort verhalen spreekt jou aan, dan raad ik je zeker aan om deze ook te lezen.
Familie perikelen in een traditioneel Italiaans dorpje.
Wanneer Anna met haar gezin verhuist naar het geboortedorp van haar man Carlo zorgt zij voor de nodige opschudding en weerstand in het rustige dorpje. Anna is feministisch, niet op haar mondje gevallen en het absoluut niet eens met de traditionele rolverdeling van de vrouw binnen het gezin.
Zij solliciteert en wordt aangenomen als postbezorgster, in die tijd een mannenberoep. Ze draagt broeken en strijd voor het kiesrecht van vrouwen, vindt dat vrouwen zelf beslissingen kunnen maken en heeft een vrije geest.

De auteur heeft een prachtige familieroman opgetekend, met een vlotte schrijfstijl en een beeldend verhaal, met personages die je ook echt leert kennen naarmate het boek vordert.
Het raakt je als vrouw in je hart, de moed van Anna en de nauwe familiebanden waar geluk en verdriet hand in hand gaan en geheimen en roddels niet ongewoon zijn. Het complexe leven in een hechte familie waarin de man het voor het zeggen heeft.
Anna, het hoofdpersonage is een inspiratiebron voor andere vrouwen, ware het niet dat dat in die tijd niet zo gezien werd. Haar verhaal is bemoedigend en geeft hoop, het opkomen voor vrouwen en tegenspreken van mannen is moedig en was in die tijd echt not done, de auteur heeft dit op een krachtige manier neergezet en heeft Anna op de proef gesteld.
Genoten met een grote G van dit boek, prachtig verteld en het verbaasde me dan ook geenzins dat dit een bestseller in Italie is.
Lees dit verhaal en dompel je onder in de wereld van Anna en dan lees je dat zij aan het begin stond van het feminisme en de ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen, iets wat in het heden nog altijd ter discussie staat.

Meer recensies van EzelsOortje

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.