Bijzonder, intrigerend verhaal

fantasybooklover3 30 september 2025
Recensie: alles werd water van Martine Glaser

Toen ik dit boek langs zag komen bij @clavisyoungadult , raakte ik meteen geïntrigeerd door de flaptekst en dan vooral door deze zin: een verrassende, emotionele roman over kijken en zien, kunst en de bagage van het verleden. Ik stuurde gelijk een mailtje en kreeg even later te horen dat ik het boek mocht recenseren. Erg blij mee! Wil je weten wat ik van dit boek vond? Lees dan snel verder

In het boek volgen we het verhaal van Zaya. Haar leven wordt overheerst door haar angst voor water. Het boek speelt zich af in een warme zomer, wat niet ideaal is als je bang bent voor water. Als Zaya onder een klasuitstap probeert uit te komen, ontmoet ze de gepensioneerde kunstleraar Ab.

Ik vond dat Zaya's angst erg goed werd neergezet in het boek. De angst was voelbaar en als lezer vraag je je, net als Zaya, af waar deze diepgewortelde angst vandaan komt. Of Zaya en de lezer daar uiteindelijk achter komen? Daarvoor moet je het boek lezen

Zaya gaat met een aantal andere cursisten naar een Schots eiland om te tekenen en schilderen. Alles werd mooi en beeldend beschreven en soms voelde het alsof ik daar zelf bij aanwezig was. Op deze cursus leert Zaya veel over zichzelf, haar angst en de andere cursisten. Want niet iedereen is zoals hij / zij lijkt en iedereen heeft wel een eigen bagage waar diegene mee kampt. Elk personage was goed beschreven en uitgewerkt, mooi hoe Martine elk persoon een eigen stem heeft gegeven in deze roman. Ook krijgen ze opdrachten tijdens de cursus en deze vind je terug in de laatste pagina's van het boek, zodat je ze ook zelf kan doen. Erg tof gedaan!

Ook zaten er in het boek een aantal mooie quotes. Hierbij heb ik een paar tabjes gebruikt om ze te kunnen bewaren. Eentje daarvan is:

'Doen, niet denken, precies wat je zei. Hier en nu, niet elke keer focussen op die bagage uit je verleden.'

Het einde van het boek vond ik ook mooi en het sloot het boek op een goede manier af. Op bepaalde momenten raakte het boek me ook. Het verleden kan je soms zo dwarszitten, maar soms met de juiste hulp kom je er wel. En soms, moet je precies de juiste persoon op je pad tegenkomen.

Ik raad het boek zeker aan en geef het /5 sterren.

Bedankt @clavisyoungadult voor het recensie exemplaar!

Meer recensies van fantasybooklover3

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!