Historische roman met een boodschap!
Wat een meeslepend boek! Hoewel historische fictie normaal niet mijn eerste keuze is, zat ik vanaf de eerste pagina helemaal in het verhaal. Dankzij het mysterie rond Astrid én de verschillende vrouwelijke perspectieven blijf je doorlezen.
Het boek volgt de verhalen van Mizza Bricard, Astrid Bricard en Blythe Bricard. Drie generaties talentvolle vrouwen die het graag willen maken in de modewereld. Hier komt nog bij kijken dat Astrid Bricard op mysterieuze wijze verdwijnt. En Blythe Bricard, Astrid’s dochter en Mizza’s kleindochter, probeert te werken met de nalatenschappen van haar moeder en grootmoeder. Maar dan lijkt de verdwijning van haar moeder toch ingewikkelder dan ze initieel dacht…
In De Verdwijning van Astrid Bricard volg je drie generaties vrouwen, elk in een andere tijd, en ziet hoe ze allemaal worstelen met thema’s als ongelijkheid, verwachtingen en identiteit. Het laat heel mooi (en soms confronterend) zien dat de strijd voor gelijkheid wel verandert doorheen de tijd, maar nooit écht weg is. Wat ik ook sterk vond: het boek speelt met de vraag wat nu eigenlijk “waar” is. Wie vertelt een verhaal, en waarom? Wat blijft er over van iemand als alleen nog anderen over haar schrijven? Dat maakt het boek niet alleen spannend, maar ook erg boeiend om over na te denken. De afwisseling van tijdlijnen en perspectieven werkt super goed. Elk hoofdstuk geeft je net genoeg antwoorden om verder te willen lezen, en tegelijk komen er weer nieuwe vragen bij.
Een aanrader voor wie houdt van historische romans met een mysterieus randje, meerdere perspectieven en thema’s die blijven hangen.
Bedankt Uitgeverij de Fontein voor dit recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening!