Een interessante misdaadroman
In Zonder boete volgen we opnieuw profiler Hazel Kramer, die deze keer in een politiek gevoelig onderzoek duikt rond de mysterieuze verdwijning van een politicus. Het uitgangspunt is spannend en actueel, met thema’s als machtsmisbruik, geheimhouding en persoonlijke schuld die mooi door het verhaal verweven zijn.
Hazel is een boeiend hoofdpersonage, en vooral haar innerlijke strijd en achtergrond worden goed uitgewerkt. Toch voelt het verhaal soms wat versnipperd aan, door meerdere verhaallijnen die niet allemaal even sterk tot hun recht komen. De flashbacks geven meer inzicht in Hazels verleden, maar halen soms ook de vaart uit de hoofdplot.
Dana Smits ervaring in de criminologie en psychologie is duidelijk merkbaar en zorgt voor diepgang. Haar schrijfstijl is vlot en toegankelijk, met scherpe observaties en geloofwaardige dialogen. Hoewel de spanning pas laat echt tot bloei komt, maakt de verrassende ontknoping veel goed.
Zonder boete is een interessante misdaadroman, vooral voor lezers die houden van karaktergedreven verhalen met een psychologische onderlaag. Absoluut het lezen waard.