Een verhaal vol plottwist
Lieve Debbie was mijn eerste kennismaking met Freida McFadden, en eerlijk is eerlijk: ik had haar boeken tot nu toe bewust gemeden. De hype rondom De hulp maakte me huiverig. Ik was bang dat het nooit zou kunnen voldoen aan de verwachtingen. Toch besloot ik deze wel op te pakken, mede door de enthousiaste aanbeveling van mijn schoonzusje én de leesclub van Ilona van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Achteraf kan ik zeggen dat ik daar geen spijt van heb.
Het verhaal draait om Debbie, een ogenschijnlijk doodgewone vrouw met een heel burgerlijk leven. Ze heeft een man, twee kinderen, een tuin en een baan als adviescolumnist voor vrouwen met huwelijksproblemen. Juist dat contrast maakt haar ontwikkeling interessant. Debbie maakt gedurende het verhaal een flinke shift door, en de keuzes die ze maakt, en vooral de manier waarop ze daarover nadenkt, had ik absoluut niet bij haar verwacht. Dat vond ik sterk gedaan.
McFadden weet je als lezer regelmatig op het verkeerde been te zetten. De plot twists zitten goed in elkaar en volgen elkaar in hoog tempo op. Je denkt vaak dat je het doorhebt, om vervolgens weer te gaan twijfelen. Het einde vond ik prima en passend, al was ik niet compleet overdonderd.
Ben ik na dit boek ineens een grote McFadden-fan? Nee, dat niet. Ik geef het boek drie sterren. Wel heb ik respect voor de kwaliteit en de opbouw van het verhaal, en ik sluit zeker niet uit dat ik in de toekomst opnieuw een boek van haar oppak. Wel wil ik daar wat tijd tussen laten, omdat ik anders bang ben dat ik te veel twists ga verwachten en daardoor teleurgesteld raak.
Voor lezers die nog niets van Freida McFadden hebben gelezen, is Lieve Debbie wat mij betreft een goede instapper. Zelf merk ik dat ik steeds vaker thrillers zoek met nét wat meer psychologische diepgang, maar als je houdt van een vlot verhaal met slimme plot twists, zit je hier helemaal goed.