IJzersterk deel derde deel

Habon 16 februari 2026

Met Verborgen in het verleden levert Viveca Sten het derde deel in haar Scandinavische thrillerserie. Wat mij betreft stelt ze opnieuw niet teleur.

We volgen opnieuw rechercheurs Hanna en Daniel in een moordonderzoek dat zich langzaam maar zeker vastbijt in het heden én het verleden. Wat dit deel extra sterk maakt, is de gelaagde vertelstructuur. Naast het perspectief van Hanna en Daniel krijgen we ook inkijkjes vanuit anderen, én spelen gebeurtenissen uit het verleden een belangrijke rol. De verhaallijn rondom het toen nog niet vervallen hotel in Storlien geeft het verhaal een extra mysterieuze lading.

De spanningsopbouw zit goed in elkaar. Het tempo wordt geleidelijk opgevoerd en als lezer krijg je af en toe zo’n moment van winst, een ontdekking van het moordwapen, een gereconstrueerde vluchtroute, weer een detail dat klopt. Dat motiveert enorm om door te lezen, omdat je voelt dat het onderzoek echt vooruitgaat.

Hanna is opnieuw lekker roekeloos, soms frustrerend, maar ook precies wat bij haar karakter past. Dat maakt haar menselijk en herkenbaar. Ook is de ontwikkeling van Hanna en Daniel heel duidelijk merkbaar. Je merkt echt dat dit het derde deel in de serie is omdat we steeds ze beter leren kennen.

Wat ik bovendien sterk vond, is dat waar de eerste twee delen vrij afgerond eindigden, dit boek duidelijk ruimte laat voor een vervolg. Dat maakt nieuwsgierig naar deel vier.

Zijn dit de allerbeste thrillers die ik ooit heb gelezen? Nee. Maar ze komen verrassend dichtbij dat niveau. Als Scandinavische thriller zit dit gewoon heel degelijk en doordacht in elkaar. Ik zou deze serie dan ook zeker aanraden aan thrillerliefhebbers die houden van een goede spanningsboog en een zorgvuldig opgebouwd mysterie. ⭐⭐⭐⭐

Dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Habon

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.