Advertentie

Voor Arend Terpstra is in Een halve man, de hoofdrol weggelegd. Arend is advocaat in Zwolle en heeft zijn leven op orde. Tot de kansen zich keren. Arend raakt zijn werk en zijn huis kwijt en zijn huwelijk loopt op de klippen. Hij zoekt steunt bij zijn vrienden en hij gaat op zoek naar vrijheid en (eigen)liefde. Mede door de inzichten van zijn spirituele vriend Ralph, die hem laat kennismaken met meditatie en middelen die het bewustzijn verruimen, krijgt hij inzicht in zijn patronen en leert hij van zichzelf te houden. Hij komt tot de ontdekking dat zijn vroegere leven feitelijk op drijfzand was gebaseerd.

Een halve man vertelt het verhaal van een man die door een diep dal gaat, maar door open te staan voor zijn eigen aandeel in hetgeen hem overkomt, weer opkrabbelt. Het boek bevat thema’s als vriendschap, liefde, liefde en verraad en beschrijft de moeilijke gang van de hoofdpersoon op zoek naar identiteit.

“Een paar minuten later zakte hij weer weg. Een beeld van Maartje kwam op. Wat hield hij toch ongelooflijk veel van haar. Hij begon onbedaarlijk te huilen. De pijn die opkwam was zo diep, zo’n pijn had hij nog niet eerder ervaren.”

Veel lezers zullen zich deels met de strijd van Arend kunnen identificeren en dat maakt het verhaal extra boeiend en rakend. Bovendien weet Van Zadelhof zijn hoofdpersoon uitstekend te karakteriseren. Gaandeweg leert de lezer Arend kennen. Van Zadelhof heeft op uitgebalanceerde wijze een combinatie weten te bewerkstelligen tussen hogere sferen en dagelijkse sleur.

“Die patronen kennen jullie vast al heel lang, waarschijnlijk vanuit je huis van herkomst. Ze hebben jullie geholpen en nu helpen ze niet meer, maar staan ze jullie in de weg. Bewustwording daarvan is een eerste stap.”

Bij de karakterisering van zijn personages lijkt Van Zadelhof al zijn kruit te hebben verschoten op Arend Terpstra, waardoor de sub-personages er wat karig vanaf komen en de dialogen hier en daar wat vlak blijven. Doordat Arend zo rakend is neergezet, is hem dat echter graag vergeven. Bovendien hanteert Zadelhoff een fraaie en zeer passende schrijfstijl, hetgeen het geheel toch tot een zeer verdienstelijk debuut maakt.

Kortom, Een halve man is een veelbelovend en gewaagd debuut van deze Haagse auteur.

Over de auteur
Erik van Zadelhof (Den Haag, 1958) is tekstschrijver. Al 30 jaar verschijnen zijn teksten in brochures, artikelen, speeches, beleidsstukken, boeken en columns. Voor de Gooi- en Eembode schrijft hij een regelmatige column over hospice Kajan in Hilversum. Verder was Van Zadelhof initiatiefnemer en hoofdredacteur van de commissaris, tijdschrift voor corporate governance.

Uitvoering
Uitgeverij Elikser
ISBN: 9789463652131
Paperback, 268 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Reacties op: Een halve man: veelbelovend debuut

2
Een halve man - Erik van Zadelhof
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners