Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Alleen de ‘Waarheid’ maakt gelukkig!

Hannie 04 februari 2020
Frank Krake laat opnieuw van zich horen na zijn grote succes met De laatste getuige, een indrukwekkend verhaal over Wim Aloserij die drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde. Hannelore, het meisje uit de sekte is zijn nieuwste boek. Weer een boek waaraan diverse interviews, een gedegen studie naar achtergronden en bronnen is voorafgegaan.

Via Peter Withag die bij de politie werkzaam was, kreeg Frank Krake te horen over Hannelore. Het verhaal over haar leven moest wereldkundig gemaakt worden om herhalingen in de toekomst te voorkomen en andere leden van sektes (er zijn er nog meer dan 80 actief in Nederland) te waarschuwen voor de invloed van leiders die te veel macht opeisen en het leven van anderen willen beheersen.

Al op driejarige leeftijd maakt Hannelore kennis met de Gemeente Gods. Broeder Sipke Vrieswijk leidt deze groep gelovigen samen met zijn toenmalige vrouw Dorine Vrieswijk. Met mooie beloftes en prachtige woorden is de Broeder in staat veel invloed uit te oefenen op zijn volgelingen. Diverse mensen luisteren geboeid naar zijn preken en geloven dat alleen bij deze groep de “Waarheid” gevonden kan worden. Na verloop van tijd verhuist de Gemeente naar Velddriel waar een oud klooster geschikt wordt gemaakt voor meerdere bewoners. Hele gezinnen trekken erin, nadat er eerst met de benodigde gelden van de deelnemers verbouwd is. Ze zijn verplicht het grootste deel van hun inkomen te doneren aan de gemeente, eigen soms waardevolle bezittingen te verkopen en zo de financiële basis van de Gemeente te spekken.

Langzamerhand neemt Vrieswijk steeds meer de macht in handen onder het mom van het verkondigen van de wil des Heren: Zo spreekt de Here der Heerscharen. De leden van de gemeente worden getorpedeerd met bijbelteksten, met straffen omdat ze zich niet volledig overgeven aan God, wat bepaald wordt door Vrieswijk, langdurige bijeenkomsten, soms midden in de nacht tot uitputting aan toe. Zelfs de kinderen zijn verplicht deze bijeenkomsten bij te wonen. Geleidelijk aan worden de leden gehersenspoeld, zodat ze geen eigen mening meer hebben en in angst leven voor de genadeloze God, die hun leven bepaalt.

Na verloop van tijd noemt de Broeder zichzelf ‘Profeet’. Hij gaat een nieuwe relatie aan met Aagje Hoekstra, die tot ‘Profetes’ werd verklaard. Zijn vorige relatie werd opgeheven, omdat er sprake zou zijn van demonische invloeden. Dat laatste werd veel vaker verkondigd: hele gezinnen werden uit elkaar gehaald, alles tot meerdere eer en glorie van de Heer, zoals de Profeet verkondigde. Sommige leden van de Gemeente mochten een speciale plaats innemen in deze groepering, ze kregen een andere naam om aan te geven hoe dicht ze God genaderd waren.

Het kwam zelfs zover dat sommige ‘zusters’ zich bruid van Christus mochten noemen. Via de Profeet vond de vereniging van de bruiden met Christus plaats. Drank, drugs en seks waren onderdeel van deze rituelen. Wie er deel mochten nemen aan deze rituelen was afhankelijk van de ‘Profeet’. Toen er mondjesmaat wat uitlekte van deze gebeurtenissen, werd er onderzoek gedaan. Met zijn natuurlijke charisma wist Vrieswijk de dreiging te keren. Maar dit bleek niet te handhaven: de kinderbescherming, de belastingdienst en de politie wilden inzage in alle activiteiten. De Profeet en de Profetes, samen met enkele van de bruiden, vertrokken naar Israel, later naar Zweden en nog later naar Cyprus, waar ze in anonimiteit verder leefden, wel contact houdend met de thuisbasis.

Bezorgde familieleden van Hannelore kregen het uiteindelijk voor elkaar Hannelore op slinkse wijze naar Nederland te brengen. Ze had geen stem hierin, omdat ze nog geen 18 jaar oud was. Hannelore protesteerde, voelde zich niet veilig in haar nieuwe omgeving. Ze moest nu haar eigen keuzes gaan maken, terwijl ze niet eens wist wat ze wilde. In haar oude bestaan was alles duidelijk: de Profeet besliste over alle onderdelen van haar leven. De strijd die ze moet voeren om zich weer te kunnen bewegen in de ‘nieuwe’ wereld, is zwaar en langdurig. Op dit moment is Hannelore 42 jaar oud en leeft ze met haar grote liefde en vier kinderen in een vrije wereld.

Hannelore is een boek dat diepe indruk maakt. De stijl is eenvoudig en heel toegankelijk, precies passend bij de boodschap die met dit boek beoogd wordt. Er wordt geen breedsprakige en wollige taal gebruikt, zodat de impact van het verhaal des te dieper doordringt. Zowel Frank Krake als Hannelore wil openheid geven over datgene wat zich af kan spelen binnen een sekte, waar de echte “waarheid” een andere is dan in de vrije wereld. Ze willen beiden dat de ogen open gaan van andere sekteleden, zodat hun niet hetzelfde lot wacht.

Het boek is prachtig vormgegeven. In korte hoofdstukken worden we deelgenoot van de gedachten en gevoelens van de sekteleden, van de dreiging, het machtsmisbruik en het drillen van de leden van de Gemeente Gods. De foto’s in bruintinten geven een prachtige aanvulling op de schrijnende inhoud. Hannelore is een boek dat iedereen móet lezen om gewaarschuwd te worden voor dergelijke praktijken. Een boek dat emoties oproept, verbijstering en daardoor diepe indruk maakt!!!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hannie

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.