Veelbelovend eerste deel rond Jakob Weber
Ørjan Karlsson is in Noorwegen al langer bekend als thrillerschrijver. Hij heeft al diverse bestsellers op zijn naam staan. Iselin was bijna thuis is het eerste boek van hem dat in Nederland is verschenen en het is tegelijkertijd de start van een nieuwe serie. De cover van het boek maakt meteen indruk: het prachtige Noorse landschap en het noorderlicht. Deze serie speelt zich dan ook af in Bodø, een stad ten noorden van de poolcirkel waar het zomers altijd licht is. Het is ook de geboorteplaats van de auteur. Hier en daar heeft hij zich wat vrijheden veroorloofd om het verhaal soepel te laten verlopen, ook wat betreft het eiland Røst waar zich een gedeelte van het verhaal afspeelt.
Jakob Weber is inspecteur van politie in Bodø. Hij werkt samen met Noora Yun Sande aan een zaak waarin de 19-jarige Iselin tijdens een hardlooprondje spoorloos verdwijnt. In eerste instantie wordt aangenomen dat ze vrijwillig is verdwenen tot een bebloed T-shirt van haar gevonden wordt. De verdenking valt meteen op haar vriend Casper, zoon van een van de rijkste mannen van Noorwegen. Dan verdwijnt er op het eiland Røst nog een vrouw tijdens het hardlopen. Zijn deze zaken met elkaar verbonden of is er sprake van toeval?
Iselin was bijna thuis wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. Daardoor leren we de diverse personages goed kennen, wat zeker van belang is in een nieuwe serie. Inspecteur van politie, Jakob Weber, draagt de problemen uit zijn verleden met zich mee, net als Noora Yun Sande. Zij heeft haar prestigieuze baan bij de Kripos in Oslo vaarwel gezegd om naar het noorden van Noorwegen te vertrekken. Waarom dat zo is, worden we geleidelijk aan gewaar. Van de andere leden van het team komen we ook meer te weten over hun achtergrond en dat zorgt er zeker voor dat je nieuwsgierig wordt naar het tweede deel in deze serie.
De schrijfstijl van Karlsson is vlot, je blijft geboeid lezen, ook omdat de zaak van de verdwenen jonge vrouwen veel ingewikkelder in elkaar zit dan op het eerste gezicht lijkt. Meerdere malen worden we getrakteerd op een wending die een nieuw perspectief biedt richting de oplossing. De opbouw van het verhaal is goed, wel is het belangrijk om de aandacht erbij te houden, omdat er nogal al aardig wat Noorse namen voorbijkomen. De uiteindelijke ontknoping is verrassend.
Iselin was bijna thuis is een goede introductie van een nieuwe Scandi-serie. We maken kennis met de leden van het onderzoeksteam. Ze worden uitgebreid aan je voorgesteld en door hun verleden ook een rol te laten spelen, is de basis gelegd voor het tweede deel, waarnaar je alleen maar verlangend uit kunt kijken. Een spannende zaak erbij en succes is verzekerd met deze nieuwe serie!
Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.
Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.