Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Autobiografische roman

Hannie 06 januari 2023
Petra Kramer werkt als executive coach en begeleidt organisatieveranderingen. Met Zonder jou besta ik niet publiceert ze heer eerste roman, die gebaseerd is op haar eigen leven. Petra is gescheiden en heeft twee kinderen. Ze valt als een blok voor de charmante Olivier, die haar volledig inpalmt. Hoewel ze een intelligente vrouw is, doorziet ze niet hoe manipulatief Olivier te werk gaat en langzamerhand verliest ze de controle over haar eigen leven. Met heel veel moeite houdt ze zich staande.

Dan ontdekt ze dat Olivier er meerdere geliefdes op nahoudt, hij allerlei beloftes heeft gedaan die hij nooit nagekomen is en door zijn innemende gedrag hij toch steeds weer in staat is haar te bespelen. Zij raakt zichzelf totaal kwijt in deze destructieve relatie en probeert door pleasegedrag te redden wat er nog te redden valt. Tot ze contact krijgt met medelotgenoten, waardoor haar ogen geopend worden. Ondanks deze inzichten blijft het een gevecht om helemaal los te komen van deze man.

Zonder jou besta ik niet is verdeeld in drie delen. In het eerste deel lezen we hoe ze onbevangen aan de nieuwe relatie begint. In het tweede deel wordt haar strijd om deze hopeloze relatie te redden beschreven en in deel drie vertelt ze hoe ze loskomt van deze man en welke valkuilen ze op haar weg tegenkomt. Zichzelf staande houden en niet vallen voor de charmes die Olivier telkens opnieuw aanwendt om haar weer voor zich te winnen, is een gevecht dat ze maar met kleine stapjes vooruit gaat winnen.

Zonder jou besta ik niet leest als een trein. Vanaf het begin word je meegenomen in het pakkende verhaal van Petra. Door zo open te schrijven over haar gevoelens en de zwakheden in zichzelf, kun je alleen maar bewondering hebben voor het doorzettingsvermogen om los te komen van deze relatie. Haar vrouwelijke kracht helpt haar om uiteindelijk zichzelf terug te vinden.

Het openhartige relaas van Petra Kramer kan veel vrouwen helpen die in eenzelfde situatie terecht zijn gekomen. Ook diegenen die zich afvragen, hoe iemand zo ver kan gaan in een relatie, kunnen door dit boek te lezen meer inzicht krijgen in hoe narcistische en manipulatieve mannen een vrouw kunnen bespelen en hoe deze mannen in staat zijn door liegen en bedriegen (ook op liefdesgebied) hun slachtofferrol telkens opnieuw neer te zetten. Door de eigen kracht aan te spreken is het mogelijk los te komen uit een dergelijke verstikkende relatie. Een hart onder de riem voor vrouwen in soortgelijke situaties, er is een mogelijkheid om eraan te ontsnappen.

Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hannie

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!