Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Autobiografische roman

Hannie 06 januari 2023
Petra Kramer werkt als executive coach en begeleidt organisatieveranderingen. Met Zonder jou besta ik niet publiceert ze heer eerste roman, die gebaseerd is op haar eigen leven. Petra is gescheiden en heeft twee kinderen. Ze valt als een blok voor de charmante Olivier, die haar volledig inpalmt. Hoewel ze een intelligente vrouw is, doorziet ze niet hoe manipulatief Olivier te werk gaat en langzamerhand verliest ze de controle over haar eigen leven. Met heel veel moeite houdt ze zich staande.

Dan ontdekt ze dat Olivier er meerdere geliefdes op nahoudt, hij allerlei beloftes heeft gedaan die hij nooit nagekomen is en door zijn innemende gedrag hij toch steeds weer in staat is haar te bespelen. Zij raakt zichzelf totaal kwijt in deze destructieve relatie en probeert door pleasegedrag te redden wat er nog te redden valt. Tot ze contact krijgt met medelotgenoten, waardoor haar ogen geopend worden. Ondanks deze inzichten blijft het een gevecht om helemaal los te komen van deze man.

Zonder jou besta ik niet is verdeeld in drie delen. In het eerste deel lezen we hoe ze onbevangen aan de nieuwe relatie begint. In het tweede deel wordt haar strijd om deze hopeloze relatie te redden beschreven en in deel drie vertelt ze hoe ze loskomt van deze man en welke valkuilen ze op haar weg tegenkomt. Zichzelf staande houden en niet vallen voor de charmes die Olivier telkens opnieuw aanwendt om haar weer voor zich te winnen, is een gevecht dat ze maar met kleine stapjes vooruit gaat winnen.

Zonder jou besta ik niet leest als een trein. Vanaf het begin word je meegenomen in het pakkende verhaal van Petra. Door zo open te schrijven over haar gevoelens en de zwakheden in zichzelf, kun je alleen maar bewondering hebben voor het doorzettingsvermogen om los te komen van deze relatie. Haar vrouwelijke kracht helpt haar om uiteindelijk zichzelf terug te vinden.

Het openhartige relaas van Petra Kramer kan veel vrouwen helpen die in eenzelfde situatie terecht zijn gekomen. Ook diegenen die zich afvragen, hoe iemand zo ver kan gaan in een relatie, kunnen door dit boek te lezen meer inzicht krijgen in hoe narcistische en manipulatieve mannen een vrouw kunnen bespelen en hoe deze mannen in staat zijn door liegen en bedriegen (ook op liefdesgebied) hun slachtofferrol telkens opnieuw neer te zetten. Door de eigen kracht aan te spreken is het mogelijk los te komen uit een dergelijke verstikkende relatie. Een hart onder de riem voor vrouwen in soortgelijke situaties, er is een mogelijkheid om eraan te ontsnappen.

Meer recensies lezen? Neem een kijkje op indeboekenkast.com.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hannie

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.