Een feelgood verhaal over jezelf zijn, zelfacceptatie en vooral over (leren) houden van jezelf..
Juul woont boven het Boekencafé van haar beste vriendin Lauren. Ze is een zeer succesvol schrijfster, maar dat weet niemand, want ze schrijft onder een pseudoniem. Vroeger is ze gepest met haar uiterlijk en de uitgever ziet meer marketingkansen als ze ex-model Lauren inzetten als gezicht van de auteur. Ook op datinggebied wil het Juul maar niet lukken. Ze voelt zich te onaantrekkelijk om ooit aan de man te komen. Tot ze cabaretier Ids ontmoet. Zal ze toch een poging wagen?
“Vertel mij wat” is het eerste deel uit de Boekencafé-serie, geschreven door Anne West. Het is een verhaal over jezelf zijn, zelfacceptatie en vooral over (leren) houden van jezelf. Iedereen is mooi op zijn/haar eigen manier, maar door de gestelde norm in onze samenleving is dit soms erg moeilijk. Kijk maar eens naar de social media, alles moet vaak beter dan perfect zijn, picture-perfect. Maar het leven is nu eenmaal niet perfect, vaak zelfs verre van. Waarom is het toch zo moeilijk om daar gewoon eerlijk over te zijn? Gelukkig zijn er altijd mensen die je laten zien en voelen dat je de moeite waard bent, je er mag zijn en je trots mag zijn op alles wat je bereikt hebt.
Bepaalde gebeurtenissen uit het verleden kunnen soms flinke littekens achterlaten, die voor grote onzekerheden kunnen zorgen in het verdere leven. Zo ook bij het hoofdpersonage Juul, die echt ongelofelijk onzeker is over haar uiterlijk. Je leest gedurende het verhaal wat zij denkt en voelt en daardoor kun je je goed verplaatsen in haar personage. Je leeft enorm met haar mee en het liefste wil je haar een schop onder haar kont geven en zeggen, kom op voor jezelf, hoofd omhoog en haal jezelf niet zo neer. Tijdens het verhaal zie je haar ontwikkelen, ook mede dankzij een paar fijne mensen de ze om zich heen heeft. De bij-personages waren allemaal op hun plek in het verhaal en droegen op hun eigen (goede of minder goede) manier hun steentje bij aan het grote geheel.
De schrijfstijl van Anne West is vermakelijk, vlot, levendig, gedetailleerd, luchtig en vol humor. Je ziet het verhaal tijdens het lezen voor je ogen tot leven komen. Zeg nu eerlijk: Welke boekenliefhebber zou zelf nu ook niet in een loft boven een boekencafé willen wonen? Gedurende het verhaal ontdek je waarom Juul zo onzeker is en vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. Stoppen met lezen is geen optie, want je moet gewoon weten hoe dit alles af gaat lopen voor Juul. Je hoopt zo dat ze haar geluk zal vinden en zichzelf niet meer verstopt. Natuurlijk zit er ook een portie romantiek in waar je heerlijk bij weg kunt dromen. “Vertel mij wat” is een aanrader voor iedereen die graag feelgood leest met een diepere laag. Op naar het volgende deel wat mij betreft, ik kan alvast niet wachten!