hoe duur was de suiker?
'Hoe duur was de suiker?' is een boek geschreven door Cynthia Mc Leod.
Dit boek speelt zich af in 1700 en gaat over het slavernijverleden in Suriname. In het boek volg je een Joodse familie die op een plantage woont. Je groeit met hun mee tot ze volwassen zijn en sommige dus ook van de plantage zijn verhuist naar een andere plek.
In dit boek heb je niet specifiek één hoofdpersoon, je volgt meerder mensen en leest eigenlijk steeds een nieuw stukje in het boek dat een deel over hun leven verteld.
Door het hele boek heen leer je ook nieuwe karakters kennen die niet in de familie zitten. Deze karakters hebben allemaal een verschillende visie op slavernij, sommige zijn het er mee eens, anderen eigenlijk niet en weer anderen hebben niet echt een eigen mening tot ze ermee geconfronteerd worden.
Ik vond dit een goed boek, maar ook echt wel een heftig boek. Ik vind dat er goed in wordt uitgelegd wat slavernij is en hoe het is geweest in het verleden. Hierbij komt ook kijken dat er in dit boek heftige gebeurtenissen worden omschreven die toch wel moeilijk kunnen zijn om te lezen, zeker als je gevoelig bent of dit onderwerp jou gevoelig ligt.
Ik zou dit boek omschrijven als een educatief boek rond het onderwerp slavernij, het geeft je echt een inzicht van hoe slavernij is geweest en hoe het nog steeds kan zijn voor nabestaanden of mensen die zelf gekleurd zijn.
Ik raad dit boek aan voor mensen die graag meer willen leren over slavernij of een boek zoeken over slavernij.