Een must read thriller
Namens LetterRijn mocht ik Åland Wraak van Jaap Jonker lezen.
Wat een geweldige thriller.
In 2022 verscheen de voorloper van dit boek Doelwit Åland van deze schrijver. Echter dit deel is prima los te lezen.
Als je het boek oppakt heeft de cover al iets mysterieus.
De achtergrondis wat wazig en lijkt een verlaten stuk land waar waar een zwarte man op afgebeeld is. Zijn gezicht is niet te zien. In rode letters is de titel van het boek te lezen Ãland Wraak. De titel vind je terug in het verhaal.
Het boek gaat over Eeva zij is politie-inspecteur op het eiland Åland.
Samen met haar team moet ze weer aan de bak als ze worden opgeschrikt door verschillende plof-kraken op het eiland.
Als er daarna ook mensen verdwijnen die eerder een rol hebben gespeeld bij de mislukte Russische invasie begin januari 2019 begint er een race tegen de klok.
Mikhail Kuznetsov, officier bij de Russische veiligheidsdienst FSB, zweert wraak na het mislukken van de onder zijn leiding staande operatie Duisternis en zijn daaropvolgende degradatie. Het doel was om de strategisch gelegen Åland-eilanden te annexeren en op die manier de Russische invloed in het Oostzeegebied te vergroten.
Maar na de mislukking heeft hij een wraaklijst opgedteld en zullen mensen moeten boeten voor deze mislukking.
In deze spannende thriller weet Jaap de personages allemaal een eigen karkater mee te geven en deze als een beeldende film vorm te geven. Zo ook de omgeving waarin het verhaal zich afspeeld. De acties zijn erg realistisch beschreven en kunnen waar gebeurt zijn.
Wellicht heeft het meegeholpen dat Jaap zelf op het eiland Ãland woont.
Het boek is in 4 delen opgedeeld en leest makkelijk weg. Het wordt verteld vanuit verschillende personages wat het verhaal boeiend maakt. De spanning is zo opgebouwd dat je alleen maar door wil lezen tot de ontknoping.
Åland Wraak is een spannende goed in elkaar zittende thriller die voor mij onder de must reads valt.
Ik ben dan ook zeker benieuwd of er een derde deel gaat komen. Want voor mij voelt dit verhaal nog niet af!