Meer dan 6,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boven de wolken

Henny 19 juli 2023
Boven de wolken – Jenny Colgan (vertaling Inge Pieters)
Deel 1 in de nieuwe serie Summer Skies

Nadat vader Iain MacIntyre geen piloot mocht worden vanwege slechte ogen en kleurenblindheid en broer Jamie geen piloot wilde worden vanwege andere interesses, redt Morag McGinty de familietraditie door wel de pilotenopleiding te volgen. Hun vliegmaatschappij MacIntyre Air is opgericht door overgrootvader Ranald MacIntyre en wordt nu gerund door opa Murdo MacIntyre. Opa Murdo vliegt met een kleine Twin Otter, genaamd Dolly, een lokale vliegroute over de Schotse archipel. Morag vliegt als copiloot op grote airbussen op korte afstandsvluchten naar Zuid-Europa.

Deel 1:
Proloog: gesprek van Morag met een man van personeelszaken, afgewisseld met flashbacks naar een ongeluk waarbij zij als copiloot betrokken is geweest en waarbij 2 jonge mensen om het leven zijn gekomen. Uit de proloog blijkt dat ze het ongeluk nog lang niet heeft verwerkt, maar dit naar de buitenwereld niet laat blijken. Nadat ze groen licht heeft gekregen om weer aan het werk te gaan, solliciteert als copiloot op lange afstandsvluchten vanuit Dubai in de hoop dat ze in de loop van de tijd over haar angsten heen groeit.
In afwachting van haar sollicitatie neemt ze de vliegroute van haar zieke opa Murdo over. Ook hier verzint ze uitvluchten om maar niet zelf te hoeven vliegen. Totdat ze door een noodgeval gedwongen wordt zelf de stuurknuppel over te nemen en een noodlanding te maken op het eiland Inchborn.

Deel 2:
Na de noodlanding zoekt Morag onderdak voor het noodweer dat opsteekt en ontmoet ze Gregor Cameron, een ornitholoog die tijdelijk op Inchborn verblijft om onderzoek naar vogels te doen. Hij zit echter absoluut niet op gezelschap te wachten. Ook hij blijkt een pijnlijk geheim met zich mee te dragen, wat zijn gedrag verklaart. Morag is na de noodlanding over haar angst om te vliegen heen en komt erachter dat ze korte vluchten, en dan met name het opstijgen en landen, veel leuker vindt dan een baan als copiloot op lange afstandsvluchten.
De epiloog beschrijft tenslotte wat is er gebeurd in de periode van de noodlanding in de lente tot nu; de zomer in datzelfde jaar.

Mijn mening:
In ruil voor een recensie mocht ik dit boek lezen. Het was mijn eerste boek van Jenny Colgan.
Jenny Colgan heeft meerdere series geschreven en is blijkbaar bij veel lezers populair.
Het eerste deel, bijna de helft van het boek, duurde lang. Het verhaal greep me niet; er zijn momenten geweest dat ik erover dacht te stoppen met lezen. Ik heb overwogen een stamboom te tekenen om de samenhang tussen de diverse familieleden beter in beeld te krijgen; nu heb ik meerdere keren terug moeten bladeren om op te zoeken over wie de schrijfster het precies had en wat de relatie tot Morag was. Waarom Jimmy Convery, de beste vriend van overgrootvader Ranald beschreven werd, is me een raadsel. Dit voegde naar mijn idee niets toe aan het verhaal.
Het tweede deel vond ik veel beter: dat heb ik in een middag uitgelezen. Voor mij suggereerde de samenvatting op de achterflap dat het grootste deel van het verhaal over het gedwongen samen zijn op het eiland, zou gaan. Bijna op het eind van het boek (in het verhaal zijn we dan pas 2 dagen verder) wordt Morag gered en is het samenzijn op het eiland al voorbij. Ik dacht daardoor op een gegeven moment zelfs dat het verhaal in deel 2 van de serie Summer Skies verder zou gaan. Dat bleek toch niet het geval. Ik had het leuk gevonden als dat deel wat uitgebreider beschreven zou zijn.

Er worden nogal eens lange zinnen gebruikt waar ik in ‘verdwaal’ zodat ik ze opnieuw moet lezen. Bijv. op pagina 93, wanneer een groep bergsporters naar de weersvoorspelling vraagt: ‘Ze knikten allemaal alsof ze dat allemaal al wisten omdat ze experts in alles waren en dat dit het enige was wat ze kon redden van een val van een berg, in plaats van hun afgrijselijke dure zorgverzekering, die inhield dan Jimbo (de helikopterpiloot, die onvoorstelbaar knap was en onvoorstelbaar dom, maar gelukkig ongelooflijk goed was in het besturen van helikopters) of ik ze zou moeten komen redden.’

Ik heb me geërgerd aan de term ‘kippenmiskramen’ op pagina 156, die gebruikt wordt om roerei te beschrijven (‘hoewel je zonet een paar kippenmiskramen hebt opgegeten’). Kippen krijgen geen miskramen, maar leggen eieren die, als ze bevrucht zijn, mogelijk een kuiken op kunnen leveren. Dit heeft echter niets met miskramen te maken.

Wel grappig vond ik de beschrijving van de dieren; met name kip Barbara en haar gedrag vond ik leuk. Ook de sfeer wordt op een prettige manier beschreven. Bijv. als Morag tegen een duin in de zon ligt: ‘Er hingen donzige wolkjes in de lucht en het roepen van de vogels en het zachte geluid van aanspoelende golven werkten heel kalmerend.’.

Het niet op gang komen van het eerste deel van het boek kost sterren. Het fijne tweede deel van het boek maakt dat weer wat goed en zorgt ervoor dat ik me nog eens aan een boek van Jenny Colgan waag.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Henny

Gesponsord

Een weelderige zomerse bruiloft in een luxe hotel aan zee wordt verstoord door de veertigjarige, pas gescheiden Phoebe. Voor ze het weet is ze bruiloftsgast tegen wil en dank. 'Scherp, geestig en een genot om te lezen.'

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.