Koorddansen

Henri Henri
12 mrt 2022

Het voorteken van Christoffer Carlsson verscheen bij uitgeverij Cargo in 2019 en is uitstekend vertaald door Neeltje Wiersma.
De nog relatief jonge schrijver groeide op aan de westkust van Zweden en heeft deze regio, in het bijzonder Marbäck als couleur locale gekozen voor deze bijzonder geslaagde thriller.

De langzame opbouwende spanning die mij in de recent verschenen thriller De brandende zon ook in wurggreep hield, is ook hier aanwezig. De karakterbeschrijvingen van de hoofdpersonages en het smalle koord waarop steeds gebalanceerd wordt, zijn van grote klasse. Wat een geweldige schrijver is Christoffer Carlsson! En ik heb toch al veel boeken gelezen, maar deze schrijver behoort tot de bovenbouw van Scandinavische thrillerschrijvers.

Ook hier speelt de agent Vidar een sleutelrol in het oplossen van de puzzel en net als in De brandende zon, duurt het vele jaren. En zoals gezegd, ook hier scheelt het bijna niets of het zou zo gebleven zijn zoals iedereen dacht: die is de dader. Dat knagende onrecht met alle gevolgen van dien, de uiteindelijke oplossing… dat koorddansen beheerst de schrijver uitermate knap!

Ik was door het lezen van De brandende zon nu voorbereid op deze geweldige schrijver en dacht echt mee met Vidar en ik bladerde steeds terug en had uiteindelijk een vermoeden wie ‘het’ gedaan zou kunnen hebben. Desondanks, klasse!

Vier hele dikke sterren, die je ook gerust als de volle buit mag zien. Lees deze schrijver als je van puzzels houdt en het vol kan houden te balanceren op het smalle koord dat spanning tot het einde heet.

Meer recensies van Henri