Advertentie

Hillary Rodham is ambitieus, intelligent, rechtvaardig en uitermate geschikt voor politieke wereld, maar er wordt steeds aan haar kunnen getwijfeld. Ze groeit op in de tijd dat vrouwen nog niet getolereerd werden als ambitieus.
Sittenfeld laat zien hoe belangrijk ambitie is voor een vrouw: het was als vrouw in die tijd ondenkbaar om de wens uit te spreken om de ambitie te hebben om president van Amerika te worden. In Rodham laat Sittenfeld zien dat de keuzes die Hillary maakt en het harde werken achteraf gezien de eerste stappen waren naar dit doel.

Wat als Hillary en Bill niet meer samen zouden zijn?
Hillary en Bill ontmoeten elkaar in de studentenhuiskamer van een gezamenlijke vriend. Bill is intelligent, groot en charismatisch, en kan uren praten over de reusachtige pompoenen die in zijn thuisstadje Hot Springs worden gekweekt. Hun wegen blijven zich kruisen en al snel stellen ze zich aan elkaar voor en maken een afspraakje......ze worden verliefd. Hillary besluit na hun afstuderen met Bill mee te verhuizen naar zijn thuisstaat Arkansas.
Bill is er al zeker van dat hij de politiek in wil, en heeft het soms zelfs al over het presidentschap. Hillary probeert hun ambities zoveel mogelijk te verenigen, maar ontdekt al snel dat Bill haar bedriegt. Hillary komt voor het dilemma te staan; wil ze wel een leven met Bill. Is verliefd zijn genoeg om met zijn ontrouw te kunnen leven. Is ze bereid om haar ambities aan te passen aan zijn ambities.
In Rodham wordt het beeld van Hillary als berekenend en kil ontkracht. Ze wordt neergezet als vrouw met innerlijke conflicten, verlangend naar liefde en sex, maar ook naar macht en status. Als lezer krijg je een nieuw perspectief van Hillary en de wereld om haar heen.

Sittenfeld houdt de lezer steeds bij de les door feit en fictie door elkaar te verweven. Ze haalt echte momenten aan, die bij sommigen in hun geheugen gegrift staan, en vervangt een paar elementen hierin. Op die manier laat Sittenfeld zien hoe anders alles had kunnen lopen. Tegelijkertijd is Rodham ook een kritiek op de manier waarop we met vrouwen in het publieke oog omspringen.  Met Rodham slaagt Sittenfeld erin Hillary een authentieker gezicht te geven, door de braafheid, de gewoonheid; dat is wat de meeste mensen mensen maakt.

Reacties op: Hillary.

61
Rodham - Curtis Sittenfeld
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners