Een indrukwekkend en ingenieus verhaal!

In 'De kuil' maken we kennis met een hoofdpersonage wiens naam ongekend is. Deze jongeman haalde als kind samen met zijn vriendje Han heel wat kattekwaad uit en kreeg daardoor in de buurt al snel een minder goede reputatie. Want waren deze kwajongensstreken wel zo onschuldig als hij zelf beweerde? Of school er werkelijk iets 'kwaads' in hem?
Het tij keert volledig voor hem wanneer Han en zijn familie verhuizen naar een andere buurt en hij Jon leert kennen, het toonbeeld van een deugdzame, behulpzame jongen die houdt van en respect toont voor de natuur, literatuur en muziek. Zijn nieuwe boezemvriend leert hem hoe het anders kan en langzaamaan begint ook hij te genieten van hun 'Vereniging van Natuurvrienden', de vriendenclub die door Jon met militaire precisie geleid wordt. Maar dan gebeurt het ondenkelijke : de liefde voor Anna komt tussen hen in te staan en vormt een bedreiging voor hun hechte vriendschapsband. Wanneer hij zijn verliefdheid uiteindelijk niet meer kan beheersen en Anna meelokt naar de kuil (één van de projecten van hun club tijdens hun trektochten door het bos) lijkt dit een onherroepelijke streep door hun vriendschap te trekken. Dit wordt namelijk het startsein van een onderhuidse oorlog tussen de twee vrienden, die uitgevochten zal worden in het Italiaanse Certaldo.

In dit boek staan begrippen zoals oorlog, vrede, boetedoening, schuld, ratio en argumentatie centraal, ook al worden er eveneens andere (maatschappelijke) thema's in verweven. Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief van het hoofdpersonage en als lezer leer je in eerste instantie dus het meest over zijn gedachten en gevoelens, hoe hij de wereld rondom zich ervaart. Dat Kwakman zowel een theologische als juridische achtergrond heeft, valt absoluut niet te ontkennen in zijn schrijfstijl. Hij hanteert namelijk een zeer scherpe, analytische, kritische en logische pen bij het schrijven van dit literair getint werk. Kwakman heeft zijn personages enorm sterk neergezet, het zijn geen typische personages die goed of slecht handelen, het zijn mensen in de pure zin van het woord met een enorme gelaagde persoonlijkheid ,een complexe mengeling van deugdzame en minder deugdzame ideeën, opvattingen en emoties. De argumenten en tegenargumenten doorheen het verhaal zorgen voor een enorm mooie groei bij de diverse personages en evenzeer bij de lezer zelf. Het verhaal en de plot zijn ingenieus bedacht, alle puzzelstukjes vallen uiteindelijk in elkaar, alle details kloppen volledig en geen enkel los eindje blijft overeind.
Voor de fijnproevers onder de lezers die wel eens houden van een literatuurstukje is dit een ware delicatesse!

4,5

Meer recensies van Hilde Van Gysegem - Redheadbookaddict