Advertentie

Een boek begint met de cover. Twee afbeeldingen die mooi passen bij het verhaal. Vogels die voor de vrijheid/hoop staan en de prikkeldraad voor de angst. De oorspronkelijke titel, meestal het tweede item waar een lezer naar kijkt, American dirt, staat voor mij ver van de titel van het boek, namelijk: Wie omkijkt.
Een van de eerste kogels vliegt naar binnen. De eerste zin begint zo en dat belooft wat. Op een tuinfeestje worden alle familieleden gedood behalve de moeder, Lydia en haar zoontje, 8 jaar, Lucas. Weer een actie van het kartel van Javier Crespo Feuntes, Los Jordineros. Er moeten keuze gemaakt worden want er is geen tijd om om te kijken.
Lydia heeft een boekenwinkel en daar komt iemand regelmatig op bezoek. er ontstaat een band, misschien iets meer, door in belangstelling in boeken. In de documenten van haar man, Sebastian Perez Delgado, journalist die schrijft over de kartels zit een foto van haar klant, namelijk Javier. Nu begrijpt Lydia het waarom.
Lydia wil haar zoontje reden en neemt de beslissing om Acapulco te verlaten en naar Denver, high mile city, te gaan waar een familielid woont. Een tocht van 3100 km naar el norte. Reizen tussen steden is af te raden als ook bus, vliegtuig en trein.
Tijdens hun tocht ontmoeten zij twee zussen, Rebecca en Soledad, waar ze bij aansluiten. De zussen gebruiken La Bestia, een trein om naar el norte te gaan. Via een lid van het kartel op de trein verneemt Lydia waarom Javier dat bloedbad heeft aangericht. De dochter van Javier had het artikel van Sebastian gelezen over haar vader en pleegt zelfmoord.
Eindelijk de grens . Daar zal een mensensmokkelaar hen door de woestijn loodsen tot een stuk op Amerikaanse bodem. Het is daar dat Lydia voor de laatste maal spreekt met Javier . Ik bel je alleen om je te zeggen dat het voorbij is. Javier had nog steeds gevoelens voor Lydia. Was dat de rede waarom het kartel tijdens de tocht niet heeft ingegrepen? Een vraag zonder antwoord.
Er zijn echter nog veel vragen zonder antwoord op het einde van het boek.
Bereiken Lydia en Lucas Denver? Vinden zij het familielid? Indien ja, blijven ze uit de handen van de politie of worden ze terug gestuurd?
Besluit: Een zeer sterk verhaal.Spannend van de eerste bladzijde. Een echte thriller. Dus zeer zeker een aanrader en hopen op een vervolg.

Reacties op: Er bestaat niet zoiets als een goede keuze.

196
Wie omkijkt - Jeanine Cummins
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners