Een heftig thema maar het mist enige diepgang.

Ideke 06 januari 2026
‘Het monster in ons’ van Helen Tak vond ik niet makkelijk om te beoordelen omdat ik
voornamelijk de binding met hoofdpersoon Anneleen miste.

Anneleen is opgegroeid in een disharmonisch gezin. Ze heeft een oudere halfbroer en halfzus. Ieder worstelt op zijn eigen manier met de demonen uit hun jeugd. Anneleen heeft altijd het gevoel gehad dat ze niet heeft mogen bestaan.
Dit gevoel beheerst haar verdere leven. Ze heeft angst om relaties aan te gaan en om zich ergens thuis te voelen. Maar dan ontmoet ze Michael die in staat is om haar negatieve gedachten te doorbreken.

‘Je bent niets, afval, stront, kak, drek’.

De duistere gevoelens en gedachten bij de personages zijn goed weergegeven en roepen bij de lezer een ongemakkelijk gevoel op. Je vraagt je constant af wat er destijds gebeurd is en wat de reden daarvan is. Gelukkig wordt dit enigszins opgehelderd in het epiloog.
Toch bleef ik met vragen zitten, ik had graag sommige scènes beter uitgewerkt gezien.

De schrijfstijl is vrij toegankelijk, toch verliepen sommige overgangen niet zo soepel, maar over het algemeen las het vlot, doorspekt met Vlaamse uitspraken.

Het verhaal zit goed in elkaar, mooi opgebouwd. Anneleen maakt een grote groei door.
Erg realistisch neergezet.

Conclusie:
‘Het monster in ons’ bevat een heftig thema wat je aangrijpt als lezer, maar wat enige diepgang mist, het blijft zich hullen in duistere sferen.

Bedankt @helen.tiktak dat je mij de kans gaf om jouw debuut te mogen lezen!

Meer recensies van Ideke