Informatief en interessant

Ideke 17 augustus 2025
Van auteur Menno Lanting ontving ik het verzoek of ik zijn boek ‘De Bestedeling’, wat op 16 september aanstaande verschijnt, vooruit wilde lezen.

De term ‘Bestedeling’ was onbekend voor mij, en na het lezen van de boekinfo werd ik erg nieuwsgierig naar wat deze naam betekende en wat er voor geschiedenis hieraan verbonden was.

Het werd me al snel duidelijk dat de naam Bestedeling samenging met het eeuwenlang uitbesteden van kwetsbare mensen, zowel jong als oud. Het uitbesteden begon met onvoorstelbare veilingen eeuwen geleden, waarbij de weeskinderen dan wel ouderen, door armoede gedreven, gedwongen ‘tentoongesteld’ werden en bij het zo laagst mogelijke bod werden geveild. Wat moet dat een gênante vertoning zijn geweest voor de betrokkenen.
De zorg en opvoeding van deze uitbestede kinderen was meer gericht op eigenbelang dan op echte zorg. Vaak werden ze uitgebuit en mishandeld in hun pleeggezinnen en ontvingen maar weinig waardering en genegenheid. Een uitzondering daargelaten.
In de loop der tijd ontwikkelde zich door een georganiseerde en menselijkere aanpak een beter systeem, wat in huidige vorm de Jeugdzorg behelst.

Door een groot onderzoek heeft Lanting dit donker stuk uit de geschiedenis blootgelegd. Erg leuk is de correspondentie tussen de uitbestede persoon en diens voogd, welke opgenomen is in het boek. Dit geeft een realistische inkijk in de verhoudingen destijds.

Soms duizelde het me van de verschillende periodes en diverse personen, maar toch maakten deze voorbeelden dat het verhaal meer aansprak.
Na het nemen van een break las ik dan weer verder.

Een erg informatief en interessant boek!
Wil je meer te weten komen over dit thema raad ik je aan om dit boek te lezen.

Bedankt Menno voor het recensie exemplaar.

Meer recensies van Ideke