Heftig, aangrijpend maar ook interessant
Het is Berlijn 1989 wanneer Rune en zijn zusje met hun moeder hun thuis ontvluchten. De vorige keer was zo’n vlucht al geëindigd na een week. Maar deze keer moet het lukken volgens mama, een nieuw leven gloort aan de horizon.
Ze komen terecht in een opvanghuis in Oost-Berlijn.
Tien jaar later hebben de kinderen weinig herinneringen aan hun vlucht en wonen ze inmiddels weer bij hun vader. Alleen; waar is hun moeder gebleven?
Wanneer via de post een notitieboekje wordt bezorgd, lijkt het van hun moeder te komen. Het wordt echter snel verscheurd door vader. Dit is de druppel die ervoor zorgt dat Rune en Lotte op zoek gaan naar de werkelijke omstandigheden omtrent de verdwijning van hun moeder.
Ik heb veel gelezen maar deze waargebeurde feiten ben ik nog nooit tegengekomen in een roman. Dat maakt dit verhaal zo verrassend en interessant.
Het begint met de datum 9 november. Een zeer beladen datum in Berlijn. Door historici wordt die dag de ‘Duitse noodlotsdag’ genoemd. Er valt dan voor de Duitsers veel te herdenken. Eén van die feiten is de val van de Berlijnse muur wat in deze roman een prominente plaats heeft gekregen. Door de vlucht van moeder met de kinderen van West naar Oost Berlijn wordt duidelijk weergegeven wat voor impact dat destijds had op het dagelijkse leven.
Het tweede feit zijn de puzzelvrouwen in Berlijn, waarbij vrouwen/mannen al jarenlang werken aan het herstellen van Stasi documenten die in allerijl vernietigd werden voordat de Berlijnse muur ten val kwam. Hiermee is veel belastend materiaal verloren gegaan. Deze puzzelvrouwen spelen een grote rol in het verhaal. Hun werkproces wordt goed uitgelegd en is mooi in het geheel verweven.
Er zijn twee tijdlijnen en het wordt vanuit drie perspectieven verteld. Het syndroom van Down wordt via het personage Lotte respectvol beschreven. Wat een moedig en slim meisje ondanks haar handicap. Rune zorgt liefdevol voor haar en treedt erg beschermend op.
Het thema huiselijk geweld maakt het allemaal heel heftig en laat je als lezer niet onberoerd.
Een leerzame maar zeer aangrijpende roman.