Een prachtige historische roman met een vleugje feelgood
De prachtige kaft van dit boek nodigt al uit tot lezen maar het verhaal in dit fijne eerste deel van deze nieuwe Zaanse cacao trilogie heeft me helemaal voor zich gewonnen! Het is het debuut van Jorinde Molenaar en ik ben enorm onder de indruk en na het verslinden van dit boek weet ik nu al dat zij zo'n schrijfster is waar je elk boek van wil gaan lezen!
Voor de liefhebbers van meeslepende historische romans met een vleugje feelgood.
We volgen in dit verhaal verschillende personages en elk hoofdstuk volgt het perspectief van een van hen.
Centraal staan de 3 vriendinnen Noor, Fieke en Annabel en we volgen hun reis van 1912 tot en met 1917 in dit eerste deel.
Elk hebben ze hun eigen ambities in een tijd waar het niet vanzelfsprekend is dat je als vrouw ook de gelegenheid krijgt om deze waar te maken. Maar zolang ze samen zijn en elkaar steunen zijn ze er zeker van dat ze alles aankunnen wat het leven op hun pad brengt. Ze delen alles samen: liefde, verdriet, hun ambities en het is dan ook een vriendschap die heerlijk is om over te lezen.
De personages zijn allemaal heel goed uitgewerkt, ook alle bij personages komen helemaal tot leven in dit boek.
Wat meteen opvalt is de prachtige schrijfstijl en het oog voor detail! Ik vind het zelf erg fijn als een verhaal vanuit meerdere personages verteld wordt omdat je ze zo allemaal goed leert kennen en hun eigen reis kunt volgen.
Noor is een lieve, slimme meid die na een noodlottig ongeval als leidinggevende in het bedrijf, de chocoladefabriek van haar ouders, terecht komt. Zal ze het redden als jonge vrouw in een wereld waar vooral mannen het voor het zeggen hebben?
Fieke komt uit een arbeidersgezin en ze heeft het geluk dat haar ouders willen dat ze haar droom om kunstenares te worden gaat najagen.
Annabel komt uit een rijk gezin maar is een jaloers typetje en wil graag haar zin krijgen. Haar ouders staan niet toe dat ze haar eigen weg volgt en willen dat ze zo snel mogelijk trouwt met een goede partij.
De omgeving waar de verschillende verhaallijnen zich afspelen is met zoveel detail beschreven dat je echt het gevoel hebt daar te zijn en alles te zien wat je leest.
Dat zorgt er bij mij altijd voor dat ik helemaal op kan gaan in een boek! Het is een lekker dik boek en we volgen de 3 paden van deze jonge vrouwen totdat ze volwassen zijn en ik heb genoten van elke bladzijde. We zien ze uitgroeien tot sterkte vrouwen vol zelfvertrouwen maar hun weg daarnaartoe is niet zonder obstakels en sleept je helemaal mee.
Als een van hen op een gegeven moment spoorloos verdwijnt voel je ook het verdriet en de vele vragen rondom de verdwijning.
Er is een groot geheim wat deze vrouw dwingt om afscheid te nemen van alles wat haar lief is.
Wie en welk geheim dat is iets wat de lezer zelf moet ontdekken!
De chocoladefabriek staat centraal maar overheerst niet, er is genoeg ruimte voor alle personages. Het is een prachtige schrijfstijl maar heel gemakkelijk om te lezen en het is nergens saai of zonder diepgang. Het bevat mooie thema's en het kijkje in het oude Zaandam dat tegen de eerste Wereldoorloog aanzit heb ik erg van genoten. De personages zijn heel goed uitgewerkt en ook dat zorgt voor veel diepgang en daardoor voel je ook meteen een band met ze.
Wat een heerlijk eerste deel van deze wervelende trilogie vol vriendschap, levenslessen, verdriet, liefde en familie.
Het tweede deel "Bittere strijd" komt al in de zomer van 2025 uit en ik kan niet wachten om te lezen hoe het verder gaat met deze 3 heerlijke vrouwen. Deel 3 zal "Pure passie" gaan heten.
Wie en welk geheim dat is iets wat de lezer zelf moet ontdekken!