Fijne thriller voor tussendoor
Sinds Christian zijn bivakplek op het eiland Elandsoog af heeft moeten staan, houdt hij bewoners Ivan en Zahra in de gaten. Hij weet bijna zeker dat Ivan meer op zijn kerfstok heeft en dat wordt bevestigd als één van zijn vrienden wordt doodgeschoten tijdens één van hun geheime bezoeken aan het eiland. Om zijn eigen onschuld te bewijzen, moet Christian de waarheid aan het licht brengen. Maar Christian en Ivan zijn niet de enige die door de Zweedse bossen sluipen.
Ivan blijkt een bijzonder verleden te hebben, maar zijn vriendin, met wie hij al twee jaar een relatie heeft, weet hier helemaal niets van. Het verhaal begint hierdoor mysterieus en dat mysterieuze gevoel blijft eigenlijk de gehele tijd aanwezig. Ook de andere personages zitten in een bepaalde mysterieuze situatie of staan in verbinding met Ivan waardoor dit vragen oproept. Vragen die alleen beantwoord kunnen worden als je verder leest. Wie bespioneert nou wie en nog interessanter; waarom bespioneren ze elkaar?
Het boek leest zeer prettig door de korte hoofdstukken en de fijne schrijfstijl van Quatfass. Daarnaast is ieder hoofdstuk vanuit een ander personage geschreven, in totaal zes. In sommige verhalen zijn veel perspectieven storend, maar hier is dat niet het geval. Dit komt doordat personages met elkaar te maken hebben en de situatie hierdoor van meerdere kanten belicht wordt. Waar personages in andere verhalen soms dieper worden uitgewerkt, zijn ze in dit boek precies goed. Je weet voldoende van hen om hun situaties te begrijpen en waarom ze bepaalde handelingen verrichten. Hierin vond ik het perspectief van Tess, en een bij haar betrokken personage, wel iets vager waardoor ik dit perspectief iets minder in het verhaal vond passen.
Hoewel het einde enigszins bevredigend aanvoelt, laat het de lezer toch ook nog achter met vraagtekens. Aan de ene kant zouden een aantal zaken nog wat meer uitgewerkt kunnen worden, maar aan de andere kant past de eigen invulling ook wel bij dit mysterieuze verhaal.
Deze thriller bevat niet heel veel actie zoals in de meeste thrillers, maar door het mysterieuze kabbelt het verhaal wat voort. Daar is gelukkig niets mis mee, maar maakt dat het juist een fijne thriller is voor tussendoor.