Niet altijd alles gaat volgens plan

issie_books 22 februari 2026
Niet volgens plan van Yvonne van den Nieuwenhuizen is een feelgood die veel meer doet dan alleen vermaken. Het verhaal begint met een jeugdige belofte: vier vrienden Puck, Winnie, Mira en Neil spreken af dat ze elkaar zullen redden als hun volwassen leven niet wordt wat ze ooit droomden. Twintig jaar later blijkt hoe confronterend die belofte eigenlijk is. Dromen zijn veranderd, ambities zijn gesneuveld en de vriendschap is verwaterd.

Wanneer ze elkaar onverwacht weer tegenkomen op een vrijgezellenfeest, voelt het pact ineens niet meer kinderachtig maar pijnlijk actueel. Het besluit om een maand van leven te ruilen zorgt voor humoristische situaties, maar onder de oppervlakte schuilt veel onzekerheid. Vooral Puck raakt me. Haar carrière als reisjournalist loopt niet zoals gehoopt en haar terugkeer naar Bloemendaal dwingt haar niet alleen oude herinneringen onder ogen te zien, maar ook wie ze zelf is geworden.

De band tussen Puck en Neil is subtiel opgebouwd. Hun geschiedenis voel je tussen de regels door, en juist dat maakt het zo sterk. Het gaat niet alleen om romantiek, maar ook om gemiste kansen, verwachtingen en volwassen worden.

Wat ik mooi vind, is dat het boek laat zien dat succes niet zwart-wit is. Iedereen lijkt iets te missen, maar niemand heeft het perfecte leven. Dat maakt het realistisch en herkenbaar.

Ik moest in het begin even wennen aan de verschillende perspectieven, maar zodra ik erin zat, las ik het met een glimlach én een brok in mijn keel. Een warme, grappige en oprechte feelgood over vriendschap, liefde en accepteren dat het leven soms beter wordt wanneer het niet volgens plan gaat.

Meer recensies van issie_books