Hartverwarmend weerzien in het sfeervolle Parijs
Mirjam Mieserius, winnaar van de Zin in Feelgood-schrijfwedstrijd in 2021, maakte vorig jaar haar debuut met de sprankelende feelgood, Bestemming Parijs. De lezer keert nu weer terug voor een winters tripje Parijs met Rendez-vous op Montmartre.
In deze nieuwe roman is Parijs gehuld in een magische wintertooi, en Sofia, een van de hoofdpersonages, werkt hard in haar winkel en proeverij om van december een onvergetelijke maand te maken. Echter, achter de schijnbare vrede schuilen onrustige gevoelens. Niet alleen vermoedt Sofia's vriend dat er meer gaande is tussen haar en haar nieuwe assistent, maar ook nieuwe ontmoetingen schudden Sofia's wereld op zijn kop. Ze vecht om vast te houden aan wat haar dierbaar is, maar riskeert ze daarmee juist alles te verliezen? Ondertussen voelt Chloe zich volledig thuis in Parijs en is dolgelukkig met haar relatie met Guillaume. Maar dan staat Lizzy plotseling voor de deur met het verzoek om tijdelijk bij hen in te trekken. Chloe stemt toe, zonder te beseffen dat dit voor zowel haar als Lizzy zelf veel meer zal veranderen dan ze hadden kunnen voorzien.
Met Parijs als betoverend en romantisch decor, heeft Mieserius al een groot deel van haar lezerspubliek gewonnen. Haar talent om de prachtige stad levendig te beschrijven, neemt je als lezer echt mee naar Parijs. En nu de stad gehuld is in kerfstsferen, is al het helemaal genieten.
Rendez-vous op Montmartre betekent letterlijk een weerzien met de drie hoofdpersonages. Er zijn enkele maanden verstreken sinds we ze voor het laatst ontmoetten, en nu bereiden ze zich elk op hun eigen manier voor op de feestdagen. Hoewel hun verhalen op zichzelf staan, weet Mieserius ze naadloos met elkaar te verbinden, waarbij Parijs de rode draad vormt.
In vergelijking met het eerste boek, waarin lezers de personages nog moesten leren kennen, hebben we nu een duidelijk beeld van wie ze zijn en wat hun harten sneller doet kloppen. Toch gaat het leven na de drama's uit het vorige boek niet zonder obstakels. Ieder van hen staat voor persoonlijke uitdagingen, en hoewel Mieserius erin slaagt een boeiend verhaal te creëren, voelen de personages soms ook wat stug aan. Dit kan deels te wijten zijn aan het soms trage tempo, wat de spanning op momenten wat verslapt. Naïviteit, zelfdestructie en jaloezie spelen een grote rol. Deze emoties zijn begrijpelijk, maar soms doet het wel wat af aan de sympathie voor de personages. Empathie maakt plaats voor irritatie, hoewel dit niet zo storend is dat het de lezer volledig uit het verhaal haalt. Mieserius schrijft met een warme toon en zorgt voor een goede afwisseling tussen de drie perspectieven. Ze weet voldoende variatie aan te brengen om de verhaallijnen helder te houden en alle losse eindjes samen te brengen.
Rendez-vous op Montmartre biedt een hartverwarmend weerzien in het sfeervolle Parijs. Het is het ideale boek om alvast in de kerstsfeer te komen deze herfst. Met mooie levenslessen en nieuwe avonturen in het vooruitzicht, is dit boek een aanrader voor liefhebbers van feelgood romans en de betovering van Parijs.