Advertentie

Namens Vrouwenthrillers las ik Amy Lloyds Valse leugens. Deze recensie verscheen dan ook oorspronkelijk op Vrouwenthrillers.nl
Bedankt, ook aan De Fontein, voor het recensie-exemplaar.

Charlotte probeert haar leven op de rit te krijgen nadat ze jarenlang in een instelling gezeten heeft. Ze gaat wekelijks naar haar psychiater, heeft een baan en woont in een instelling voor jonge vrouwen met problemen. Afgezien van haar enkelband lijkt ze een doodnormale jonge vrouw. Maar al gauw blijkt dat er veel meer achter Charlotte schuilt. Zelf is ze ervan overtuigt dat ze niet gedaan heeft waarvan ze beschuldigd wordt. Maar hoe het nu precies gegaan is, weet ze niet meer.

De perspectieven wisselen zich af tussen verschillende personages en tijden. Er is het verhaal van Charlotte in de tijd van nu, waar ze echt probeert om een normaal en eigen leventje op te bouwen.
Maar ze is een eigenaardig meisje. Ze begrijpt niet goed hoe ze met andere mensen om moet gaan en heeft heel veel last van haar demonen, die het moeilijk maken om simpele zaken, zoals naar de bushalte gaan, uit te voeren.
Daarnaast is er ook de Charlotte van vroeger, toen ze nog haar eigen naam had. Ze krijgt heel veel te verduren op jonge leeftijd, waardoor je inzicht krijgt in de problematiek waar ze nu mee te maken heeft.
Het is goed te merken dat haar tienjarige zelf, die op stel en sprong gearresteerd werd en van de buitenwereld werd onttrokken, nog steeds in haar schuilt. Haar manier van denken en handelen doen ook in het heden nog steeds kinderlijk aan.
Een ander belangrijk personage is Sean. Hij was Charlottes ‘partner in crime’ en ook van hem lezen we verschillende perspectieven.
Toch is het moeilijker om een beeld van Sean te vormen. Is hij de werkelijke aanstichter van Charlottes wandaden of heeft hij altijd alleen het beste met haar voor gehad?
Deze verspringingen in perspectief zorgen ervoor dat je blijft doorlezen. Er wordt steeds meer onthult over vroeger waardoor de spanning langzaam stijgt. Het is heel moeilijk te doorzien of het allemaal om een misverstand gaat of dat de twee werkelijk slecht in de zin hadden.
Dit is zeer goed geschreven door Amy Lloyd. De signalen blijven alle kanten op gaan, wat ook het doorleesgehalte op peil houdt. Op het einde stijgt de spanning als Charlotte zich weer in een ongepaste situatie bevindt. Wie is zij werkelijk en wat houdt ze verborgen?

Valse leugens is een boek omgeven door leugens en misplaatste gebeurtenissen. Het psychologisch gehalte ligt hoog, waardoor het niet duidelijk is of er sprake is van opzettelijk handelen of een samenloop van omstandigheden. De plot uit zich op het einde, waar alles samenkomt en voor een twist zorgt. Een verhaal waarin je direct wordt meegezogen en dat alle kanten op slingert. Zijn het valse beschuldigingen of toch valse leugens?

Reacties op: goede psychologische thriller

11
Valse leugens - Amy Lloyd
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners