Prachtige mix van avontuur, geschiedenis en romantiek

Jan59 07 april 2022
In het boek 'Zorro' vertelt Isabel Allende de (fictieve) geschiedenis van de geboorte en de jonge jaren van de legendarische Diego de la Vega, ofwel Zorro. Daarmee borduurt ze voort op het boek van Johnston McCully, die de legende van Zorro bedacht, al heeft dit boek daar verder geen relatie mee.

Zoals vaste lezers van Allende gewend zijn, pakt het boek je vanaf de eerste bladzijde. Zij heeft een unieke vertelstijl. In dit boek lijkt het alsof er een derde persoon als feitelijke schrijver actief is, die jou als lezer af en toe ook aanspreekt. Een leuke vondst, waardoor je nog nauwer bij het verhaal betrokken wordt. In de epiloog wordt onthuld wie deze schrijver is.

Ook bekend van de werken van Allende zijn de steeds terugkerende thema's als vriendschap, liefde, trouw, verraad, familiebanden en sterke vrouwen. Uit die laatste categorie komen we diverse personages tegen: de moeder een grootmoeder van Diego, en de beide dochters van zijn goede vriend Thomas de Romeu. Stuk voor stuk boeiende karakters, evenals Diego zelf overigens en zijn 'pleegbroer' Bernardo. We zien hoe Diego opgroeit in Californië, ten tijde van de Spaanse overheersing aan het eind van de 18e en begin 19e eeuw, en vriendschap sluit met zowel de lokale Indiaanse bevolking als de katholieke missionarissen die diezelfde Indianen proberen te bekeren. Als hij als jongeling naar Spanje wordt gestuurd om daar te studeren, vallen we in de periode van de Franse overheersing van Spanje. Terug in Amerika maken we o.a. kennis met de (echt bestaande) zeepiraat Jean Lafitte, die aan het begin van de 19e eeuw de Caraïbische Zee en Golf van Mexico onveilig maakte. Ook dit is allemaal een van de charmes van Allende's boeken: verweven in een fictief verhaal leer je veel over de geschiedenis van Amerika en Europa. Het boek ademt de sfeer van de Spaanse adel, de wereld waarin Zorro opgroeit en opgevoed wordt.

Al met al een boek dat van kaft tot kaft boeit en je meesleept in een mengeling van avontuur, romantiek en historie. Van harte aanbevolen!

Meer recensies van Jan59