Een rauw, pijnlijk en prachtig verhaal dat blijft hangen
"Hij was donder, ik was bliksem en we waren maar een paar seconden verwijderd van een perfecte storm."
Wauw, wat was dit een prachtig boek. Het is emotioneel, krachtig, rauw en ontzettend aangrijpend.
Het boek volgt Elizabeth, een jonge vrouw die na het verlies van haar man terugkeert naar hun oude woonplaats om samen met haar dochtertje Emma een nieuw begin te maken. Daar ontmoet ze Tristan, een man die net als zij omkomt in het verdriet. Beiden zijn gebroken, maar vinden in elkaars aanwezigheid langzaam houvast. Terwijl ze rouwen, zoeken ze samen naar een nieuwe manier van leven, vol pijn, liefde en hoop.
Elizabeth en Tristan dragen allebei zwaar verlies met zich mee. Hun band, opgebouwd door rouw, voelde zo ruw en intens. Ik las continu met tranen in mijn ogen en voelde hun pijn door de pagina’s heen.
De schrijfstijl is meeslepend en gevoelig. Dankzij de korte hoofdstukken en het dubbele perspectief vlieg je zo door het verhaal heen. Ik voelde me ook echt verbonden met de personages.
Naast al het verdriet is er gelukkig ook ruimte voor luchtigheid (shoutout naar Faye). En Emma is zo'n lief karakter. De scène waarin ze “Hommel” (Tristan) vertelt dat ze van hem houdt, zó lief. Ook de momenten met de witte veren waren heel ontroerend.
Als ik één minpuntje moet noemen, dan is het het laatste deel van het boek. In de laatste 10 à 20 procent gebeurt er ineens heel veel, en niet alles was even realistisch. Hierdoor voelde het minder sterk aan, en het leek bijna alsof dit gedeelte door een andere schrijver was geschreven. Toch stoorde het me niet enorm.
Conclusie: 'Het verleden van jou en mij' is zonder twijfel een aanrader. Een intens en prachtig geschreven verhaal dat me diep heeft geraakt en nog lang blijft hangen.
“Ken jij die plek tussen nachtmerries en dromen? Die plek waar de dagen van morgen nooit komen en die van gisteren geen pijn meer doen? Die plek waar jouw hart synchroon loopt met dat van mij? Die plek waar de tijd niet bestaat en je makkelijk kunt ademen? Daar wil ik met jou wonen.”
Dank aan Zomer & Keuning voor het recensie-exemplaar. Het verleden van jou en mij is vanaf 4 juni verkrijgbaar als paperback!