Een spannend en intrigerend verhaal

Janine 29 mei 2025
"Waar het kwade is, is het goede. Waar het goede is, is het kwade. Het zijn tegengestelde krachten, net zoals yin en yang, die altijd op zoek zijn naar balans. Licht en donker. Dag en nacht."

Elmwood is een spannende en meeslepende YA fantasy/horror die je aan het denken zet over de grens tussen fictie en werkelijkheid. Het sleurt je vanaf het eerste hoofdstuk mee in een duister en mysterieus verhaal.

Om te beginnen: +1 voor alle referenties naar Harry Potter en Lord of the Rings. Dit vond ik zo tof!

Een ander sterk punt: de band tussen Jelmer en Fenna. Ik vond ze heel leuk samen en het gaf het verhaal iets warms, een mooi contrast met de dreiging die continu op de achtergrond loert.

Hoewel het boek bedoeld is voor jongeren vanaf 15 jaar, vond ik het ook spannend. Ik bleef me afvragen wat er nou écht aan de hand was. Wie kon ik vertrouwen? Wat was echt en wat niet?

De schrijfstijl van Jeroen is vlot en toegankelijk. Alles wordt zo levendig beschreven dat je het bijna als een film voor je ziet. Ook de 'ik-persoon' POV was erg fijn, omdat je zo nog meer in het verhaal werd getrokken.

Toch had ik soms wat moeite met de lengte van de hoofdstukken, deze waren wel erg kort. Ook merkte ik richting het einde regelmatig zinnen op zoals “wat hij toen zag...” en “wat er toen gebeurde...”, die me een beetje uit de flow haalden.

Maar dan het einde… wat een plottwist! Ik dacht dat ik hem wel aan zag komen, maar het verliep toch anders dan verwacht. Die verwarring past ook helemaal bij de sfeer van het boek.

Kortom: Elmwood is een spannend en intrigerend verhaal dat blijft hangen. Een aanrader voor jongeren vanaf 15 jaar die wel tegen wat spanning kunnen, maar ook voor oudere lezers die houden van duistere coming-of-age verhalen met een psychologisch randje.

Dankjewel Clavis Young Adult en Jeroen van Berckum voor het recensie-exemplaar!

Meer recensies van Janine