Eén van de betere boeken in de serie.
Doorbraak is één van de betere delen in de Alex Delaware serie. Het verhaal zit goed en logisch in elkaar, de privé-perikelen zijn herkenbaar en geloofwaardig en de nieuwe personages zijn een prima aanvulling op de 'oude garde'. Ze brengen een nieuwe dynamiek in de interacties en dat houdt de serie aansprekend.
De plot zit goed in elkaar. Heel langzaam maar zeker vinden de verschillende hoofdpersonen ieder op zijn tijd een stukje van de puzzel en door goed samenwerken schiet de plot naar het eind toe in een stroomversnelling.
Wie vermoordde kunstenaars die vanuit de goot hun weg omhoog aan het zoeken en vinden waren? Dat is de hamvraag wanneer eerst een blueszanger, dan een schilderes en vervolgens een danser worden vermoord. Wat is de samenhang?
Tergend langzaam komen Milo Sturgis en Alex Delaware steeds een stapje verder, daarbij geholpen door oude bekende Petra Connor (die we kennen uit het stand alone verhaal Billy Straight waar Delaware een ondergeschikte rol speelt) en haar nieuwe partner Eric Stahl. Mooie uitwerking dat benieuwd maakt naar de verdere samenwerking tussen alle betrokkenen.