Advertentie

In deze roman spelen drie vrouwen de hoofdrol, ze hebben alle drie geheimen die ze voor elkaar verzwijgen.
Ally is de jonge vrouw van de Australische ambassadeur in Bagdad. Huda is een Iraakse vrouw die als secretaresse werkt op de ambassade. Ze wordt steeds meer Ally’s steun en toeverlaat maar daar zit een nare bijsmaak aan. Rania tenslotte is de dochter van een sjeik, ooit was ze rijk maar daar is door de heerschappij van Saddam Hoessein een einde aangekomen, nu moet ze de eindjes aan elkaar knopen. In het verre verleden waren Huda en Raina harstvriendinnen, via flashbacks komen we erachter hoe dat het zo gekomen is. Maar nu heerst er een ijzige stilte tussen die twee, wat is er gebeurd?
En waar is Ally naar op zoek? Ze zoekt het spoor van haar overleden moeder die in Bagdad als verpleegster gewerkt heeft. Uit oude ansichtkaarten maakt Ally op dat haar moeder het in Bagdad geweldig naar haar zin heeft gehad. Haar moeder is gestorven toen Ally vijf jaar oud was, ze is samen met haar vader daarna naar Australië gegaan, over haar moeder werd nooit meer gesproken. Dat zou haar vader verdrietig maken. Maar Ally wil weten hoe haar moeder was, ze gaat op zoek en weet niet half hoe gevaarlijk dat is tijdens Saddams regime. Dat weet Huda maar al te goed. Haar beide broers zijn in de onafhankelijkheidsstrijd gesneuveld, haar man is zijn baan en zijn zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Zoon Khalid is een echte puber en zet zich af tegen zijn ouders maar ook tegen het bewind. Huda heeft een mooi inkomen met het werken voor de ambassade maar dat wordt door de buitenwereld met argwaan bekeken en op een dag komt de geheime politie, de mukhabarat bij haar op bezoek.
Ook Rania weet als geen ander hoe het is om klem te zitten in Irak. Ze maakt zich grote zorgen over haar tienerdochter Hanan, ze zou haar het liefst bij haar grootmoeder in Basra laten want mooie meisjes zijn in Bagdad niet veilig voor Oedai, de zoon van Hoessein.
Huda en Rania komen met elkaar in conflict maar als het oude zeer verwerkt is, komen hun harten weer bij elkaar om hun kinderen te beschermen tegen de lange armen van de mukhabarat. Daar hebben ze wel de hulp van Ally bij nodig. De drie vrouwen vullen elkaar aan en binden gezamenlijk de strijd aan om Hanan en Khalid veilig te stellen.

Reacties op: Vriend of vijand?

27
De sterren boven Bagdad - Gina Wilkinson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken