De wereld stort ineen
Door het sterk aan verandering onderhevige klimaat verbazen we ons al lang niet meer over uitstervende diersoorten, natuurrampen als zinkgaten, rivieren die buiten hun oevers treden of heftige modderstromen die alles verslinden dat op hun pad komt. “Om ons heen stort de wereld ineen en het enige wat wij kunnen zeggen is ‘dat is balen’.” Op zich lijkt het niet meer dan logisch, dat de infrastructuur instort en mensen teruggrijpen op het vertrouwde en bekende. In de intrigerende novelle Het leven van Chuck van Stephen King geven de protagonisten zich over aan hun oerinstincten, wanneer alles om hen heen uit elkaar valt in een sterk veranderende wereld.
Inzichten in wat belangrijk is
Het leven van Chuck bevat twee verhaallijnen waarin verschillende mensen inzichten krijgen in hun eigen gedrag en gemaakte keuzes in het leven soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Het geeft inzichten in wat belangrijk voor ze is en hoe fijn het kan zijn om onverwacht dingen te doen die vreugde schenken, zoals dansen op de muziek van een straatmuzikant en buiten je comfortzone treden.
Wereld ten dode opgeschreven
We lezen over de gescheiden leraar Marty Anderson, die zich nergens meer over verbaasd in een wereld die ten dode opgeschreven lijkt door toedoen van klimaatveranderingen. De leef-, belevingswereld van Marty staat onder druk door een maatschappij die langzaam instort door het ontstaan van zinkgaten en steeds meer haperende energie-, voedselvoorzieningen. Maar ook de verschijning van de billboards en boodschappen over Charles Krantz die bedankt wordt door Chuck, maken dat hij hierdoor geobsedeerd en angstig raakt. Het verhaal van Marty wordt aangevuld met dat van Chuck, dat een soort tegenhanger is en een periode in het leven van hem beschrijft.
Dystopische wereld
Voor mij was dit een hernieuwde kennismaking met de auteur Stephen King, waarvan ik eerder de fantasy Ogen van de draak las. Net als in zijn meeste werk weet hij een dystopische wereld neer te zetten in een bijzonder en origineel verhaal dat makkelijk leest. De eindigheid van het leven en de verbinding van mensen komt bijzonder goed tot uitdrukking in dit korte verhaal, waarin de belangrijkste boodschap is: vergeet niet te genieten, want voordat je het weet is het leven voorbij. Elk jaar dat je leeft wordt de wereld in je hoofd groter, duidelijker en complexer door opgedane ervaringen.
Van de klassieker Het leven van Chuck is een speelfilm gemaakt die de Toronto International Film Festival People’s Choice Award won. Dit korte verhaal verscheen eerder in de verhalenbundel Als het bloed.
Eerder verschenen op Boekenkrant.
Inzichten in wat belangrijk is
Wereld ten dode opgeschreven
Dystopische wereld
Eerder verschenen op Boekenkrant.