Betoverend prentenboekje om voor te lezen of zelf te lezen.
In de Twinkel-serie van Katharine Holabird verscheen onlangs Twinkel tovert in de bieb, het vijfde in het Nederlands vertaalde boekje in deze reeks. Met haar boeken wil ze kinderen aanmoedigen om over hun gevoelens te praten en ermee om leren gaan. En wat nog belangrijker is, genieten van het leven in al hun kinderlijke onschuld. Want wat is er nu betoverender dan een blik van verwondering op een kindersnoetje? Als kind was Holabird al gek op lezen, schrijven en dansen. Ze groeide op in Chicago in een familie van kunstenaars en architecten.
Samen met de hele klas naar de bibliotheek gaan, ook wel bieb afgekort, komt haast niet meer voor. Gelukkig hebben scholen hun eigen bieb om kinderen te stimuleren om te gaan lezen en leest de juf voor.
In Twinkel tovert in de bieb gaat Twinkel samen met haar hele klas naar de bieb. Wat een heel avontuur is voor jonge kinderen. Samen met haar vriendinnetjes Pippa en Lili mag Twinkel een boek uitzoeken. De kleine feetjes zijn door het dolle heen en zwermen langs de rijk gevulde boekenkasten op zoek naar hun favoriet. Eenmaal gevonden mogen ze er een pas geleerde spreuk op loslaten. En je raadt het natuurlijk al, dat gaat hilarische taferelen opleveren.
De opvallende roze cover van Twinkel tovert in de bieb nodigt uit om opgepakt en aangeraakt te worden. In reliëf staan boeken met glitters en natuurlijk het hoofdpersonage, het feetje Twinkel. De sprookjesachtige tekst van het verhaal is geschreven in eenvoudige woorden door Holabird en begrijpelijk voor de doelgroep van ongeveer vier jaar en ouder.
De illustraties zijn van Cherie Zamazing die ze in de stijl van Sarah Warburton heeft gemaakt. Het prentenboek is heel erg mooi weergeven met de fraaie tekeningen en frisse tot de verbeelding sprekende kleuren en glitters. De vrolijke en grappige illustraties van Zamazing zijn gezellig en speels. Daarnaast zijn ze kleurrijk en is roze een heel aanwezige kleur. Ze zijn de moeite van het bekijken waard en op elke bladzijde kun je wel wat nieuws ontdekken. In het verhaal is een betoverende sfeer gecreëerd met meisjeselfjes die mogen toveren en leren van hun fouten door ze zelf op te lossen. Wat is er nu mooier dan met vriendjes samen een oplossing te bedenken?
Katharine Holabird is gek op het schrijven voor kinderen. Ze schreef de Angelina Ballerina boeken toen haar eigen dochters vier en zes jaar oud waren. Het eerste deel verscheen in Amerika in 1983. Serie personage Angelina is een klassiek kinderpersonage geworden en Holabird won diverse prijzen met deze serie. Mijn kleinkinderen vinden het leuk om plaatjes te kijken en om eruit voorgelezen te worden. Veel meisjes zullen zich aangetrokken voelen door de gebruikte kleurencombinaties waarin vooral veel roze en glitters voorkomen.
Met korte zinnen heeft Holabird een verhaal geschreven op AVI M4 niveau dat, door het gebruikte lettertype, prettig is voor jonge kinderen die moeite hebben met lezen. Voorlezen is een feestje.
Twinkel tovert in de bieb is een betoverend prentenboekje om voor te lezen of om zelf te lezen. Het boekje komt uit de Hoera, ik kan lezen reeks van Uitgeverij De Vier Windstreken.