Verrassende thriller

Joke Zwier 08 januari 2026
Met de thrillernovelle Als de waarheid sterft eindigde Vera van Beers in 2020 als eerste in de schrijfwedstrijd Zwarte sneeuw. Vervolgens won ze met het korte verhaal Scherven in Parijs de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van De Crime Compagnie. Dit verhaal verscheen in 2021 in de bundel Waan je in een andere wereld. Daarna ging het hard en debuteerde zij in 2023 met Onheilspad bij De Crime Compagnie. In 2025 kwam de thriller Blauwe tranen uit dat een vrolijke, maar ook een donkere kant van Curaçao laat zien.
Dankzij haar broer heeft zij haar eigen website www.veravanbeers.nl die hij haar op haar veertigste verjaardag cadeau gaf. Hier zijn korte verhalen van haar te lezen en bouwt van Beers haar online wereld verder uit.
Hoe ver gaat een journalist voor een scoop? Om bekendheid te krijgen hebben mensen daar vaak veel voor over uit hun drang om dingen aan de kaak te stellen. Uit hun ontdekkingsdrang vergeten zij daarbij soms hun eigen veiligheid.
Wanneer misdaadjournaliste Iris Blom het koude Nederland verruilt voor het zonnige Curaçao is dat het begin van een grote verandering voor haar. Haar droom valt in duigen als zij hoort dat ze bij de plaatselijke krant ingezet wordt voor de rubriek sport en cultuur. Het wordt enigszins goedgemaakt, doordat het North Sea Jazz Festival zijn tienjarig bestaan viert op het eiland en zij de deelnemers mag interviewen. Bij toeval ontdekt Iris dat een roadie verdwenen is en haar journalisteninstinct ontwaakt. Iets wat niet onopgemerkt blijft en zorgt dat zij bedreigingen ontvangt die ze negeert, maar haar wel beangstigen.
In Blauwe tranen draait het enigszins voorspelbare plot om Iris Blom en hoe haar leven in een stroomversnelling raakt door de dingen waar zij in betrokken raakt. Ook in de privésfeer gebeurt er heel wat en moet zij leren te incasseren. Iris is niet voor een kleintje vervaart en laat zich niet wegsturen als het even moeilijk wordt. Haar nieuwsgierigheid brengt haar meerdere malen in de problemen, maar zorgen ook voor nieuwe artikelen voor de krant.
Het verhaal wordt langzaam opgebouwd en wordt verteld vanuit het ik-perspectief van Iris, afgewisseld met haar krantenartikelen. Vanaf het begin is er een onderhuidse spanning aanwezig. Van Beers weet de Caribische sfeer die er op het eiland heerst goed weer te geven. Als lezer wanen we ons bijna ter plaatse, al snorkelend in de zee en later een drankje nemend bij de strandbar. De personages komen intrigerend en mysterieus over, waardoor de lezer gaat nadenken over hun gedrag dat varieert van aantrekken, bedreigen en afstoten. De ontknoping zie je aankomen, maar van Beers weet hier op een zeer verrassende wijze een onverwachte twist aan te geven. Blauwe tranen is een prettig lezend verhaal dat boeit en de actualiteit niet schuwt met de toenemende criminaliteit door drugssmokkel op Curaçao.

Blauwe tranen is een thriller die verrast en goed opgebouwd is met hoofdstukken die prikkelend eindigen.
Deze mocht ik lezen voor Vrouwenthrillers.

Meer recensies van Joke Zwier