Spannend, fantasierijk avontuur

Joke Zwier 12 januari 2026
De vergiftigde koning is het tweede deel in de fantasy-serie Onmogelijke wezens van Katherine Rundell. Het is het vervolg op Impossible Creatures dat in 2023 bekroond werd met de British Book Award Children’s Fiction Book of the Year en het is beste boek van Engeland. De Nederlandse vertaling Onmogelijke wezens won de Max Junior Vleermuis in 2024. Beide delen zijn vertaald door Jenny de Jonge. Voor zover nu bekend gaat de serie uit vijf delen bestaan. Walt Disney Studio’s kocht de rechten om Impossible Creatures te bewerken tot een live-action filmserie geproduceerd door Walt Disney Pictures. Rundell schrijft zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen en won met haar kinderboeken meerdere prijzen.

In De vergiftigde koning keren oude bekenden terug en ze maken nieuwe vrienden op de verborgen eilandengroep, de Archipel, waar mythische wezens leven. Christopher wordt door Jacques, het 5 cm grote, grappige en gevatte draakje opgehaald, omdat de draken in groot gevaar verkeren. Bij aankomst wordt hij opgewacht door een sfinx die samen met hem eerst een meisje moet redden voordat hij verder kan om de draken te helpen. Ze slagen erin om Anya van haar belagers te ontzetten en gaan gezamenlijk op een queeste. Op zoek naar een remedie tegen een kwaad dat de magische dieren bedreigt, beleven ze gevaarlijke momenten. Dat ze daarbij bijzondere geheimen ontdekken is een mooie aanvulling in een spannend avontuur.

In De vergiftigde koning is het plot opgebouwd uit drie delen waarin samenwerking om een gewenst doel te bereiken centraal staat. Rundell heeft een schitterend verhaal geschreven vol humor en actie. Haar filmische en gedetailleerde schrijfstijl brengt de personages, de magische wereld en aparte wezens tot leven. Het taalgebruik past goed bij lezers vanaf 10 jaar, maar ook ouderen zullen ervan genieten. Achterin het boek is Het Bestiarium van de Hoeder, een legenda van de onmogelijke wezens, opgenomen. Hierin vinden we alle mythische schepsels die voor komen op de verborgen Archipel. Prachtige zwartwit illustraties van Tomislav Tomic verfraaien en verduidelijken de bijpassende tekst.

De hoofdpersonages zijn krachtig en geloofwaardig neergezet. Beiden zijn ze dapper en volhardend. Exact het soort jongvolwassenen die je in je hart sluit. Christopher is blij weer terug te zijn en staat zijn mannetje op momenten dat het nodig is. Anya, een vastberaden meisje met een missie, wordt verteerd door woede. Ze heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Zij wordt omringd door gagana’s, een soort vogels, die haar bondgenoten zijn.

De groene cover van De vergiftigde koning laat een mythisch wezen, de goudkleurige sfinx, zien die een rol heeft in het plot. Hij verleent zijn diensten in ruil voor het oplossen van een raadsel. Christopher en Anya, onze hoofdpersonages, staan onder de sfinx. Aan de binnenzijde van het boek staat een fraaie kaart van de magische Archipel met eromheen de magische wezens die er voorkomen.

De vergiftigde koning is een spannend, aangrijpend en fantasierijk avontuur dat je tot het einde op het puntje van je stoel laat zitten.

Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast.

Meer recensies van Joke Zwier