Ijslandse psychologische thriller laat je twijfelen aan wat je leest

Joke Zwier 28 februari 2026
Slaapwandelen is meestal niet gevaarlijk, maar als je een slaapwandelaar wakker maakt, kan die agressief reageren. Voor Marsibel, de protagonist in Slapeloos, is dit een groot probleem. “Het bleek onmogelijk haar te wekken en ze reageerde soms met geweld. Haar ouders zeggen dat ze zich de dag erna niet herinnert wat er s’nachts is gebeurd.”

Slapeloos is het vijfde moordverhaal van de IJslandse schrijfster Eva Björg Aegisdóttir. In dit verhaal vertekenen dromen en herinneringen het heden. Marsibel twijfelt aan haar herinneringen, vooral die over haar zus Stina, die tien jaar geleden verdween.

Verwaarlozing
De verdwijning van zus beheerst haar leven. Ze lijdt aan slapeloosheid, verwaarloost zichzelf, wantrouwt iedereen en raakt aan de drank. Op de momenten dat ze in slaap valt, wordt ze gekweld door dromen die steeds vreemder worden. “De slapeloosheid had me veranderd, had de huid van mijn gezicht laten zakken, als verf die nat is geworden.“ Deze zin geeft goed de stijl van Aegisdóttir weer.

Raadsel ontrafelen
Een brief over het verleden doet Marsibel besluiten terug te gaan naar haar ouderlijk huis, om het raadsel van haar verdwenen zus te ontrafelen. Ze probeert de puzzel te leggen van herinneringen die uit haar geheugen waren verdwenen, maar worstelt met waarnemingen die ze niet kan vertrouwen. Net als alles duidelijk wordt, komt er een wending die alles op losse schroeven zet. Knap hoe Eva Björg Aegisdóttir de twijfel van Marsibel overbrengt op de lezer. Soms ga je zelf twijfelen over wat je leest.

Familiegeheimen
Slapeloos is een psychologische thriller over familiegeheimen en schuldgevoelens. Stina’s verdwijning is de rode draad in het verhaal. Afwisselend gaat het perspectief heen en weer van Marsibel in het heden naar Stina in het verleden. Langzaam ontstaat er een beeld van wat zich vroeger heeft afgespeeld in het gezin, van de dynamiek in de familie en van de rol van de twee zusters . Rustig werkt Slapeloos toe naar de weken rond Stina’s verdwijning, waarbij het ene na het andere geheim over vriendschappen, jaloezie en schuldgevoelens wordt blootgelegd.

Eva Aegisdóttir Björg schreef met Slapeloos een bijzonder boek dat stof geeft tot nadenken. Wat is er waar van dromen en herinneringen? Kunnen we ze vertrouwen en wat zullen ze ons brengen?

Voor het eerst gepubliceerd op Boekenkrant..

Meer recensies van Joke Zwier