Fantasierijk, avontuurlijk verhaal dat nog lang niet ten einde is.

Joke Zwier 19 januari 2026
Scherven van verzet is het tweede deel in de serie Levende steden die gaat over een wereld waar steden leven en ten onder gaan aan psychologische problemen. Het is de bedoeling dat de reeks uit tien delen gaat bestaan. Deel 3 is bijna klaar voor publicatie en Robin Rozendal heeft de eerste versie van deel 6 is afgerond.
Onder het pseudoniem Robin Rozendal illustreert de auteur boeken, tijdschriften en online publicaties. Daarnaast is ze filmmaker/fotograaf onder haar eigen naam Riske de Vries. Ze is na haar studie Audiovisuele media eerst gaan werken en is in 2014 voor zichzelf begonnen. In 2025 won zij de Chrysalis Award van de European Science Fiction Society (beste opkomende maker in het genre fantasy van de afgelopen 3 jaar in Nederland).

Na ruim twee jaar geleden Verloren Aluria gelezen te hebben, was ik heel benieuwd naar het vervolg Scherven van Verzet. Mijn recensie exemplaar ontving ik van Zilverspoor, wat mijn mening niet beïnvloed.

Scherven van verzet sluit prima aan bij het einde van het eerste deel, maar doordat het een tijd geleden was dat ik het boek gelezen had, duurde het even voordat ik in het verhaal zat. Gelukkig heeft Rozendal in het boek ultrakorte terugblikken verweven, waardoor je de personages vlug weer kan plaatsen. Dit deel staat in het teken van persoonlijke strubbelingen en de queeste naar de oma van Enna.
Het verhaal heeft een ingewikkeld, complex plot, met drie verhaallijnen en veel personages met vreemde namen. Het is fijn, dat er achterin het boek een lijst met personages en een verklarende woordenlijst is opgenomen. De wereld op Erimaer en de bijbehorende magie wordt langzaam uitgebouwd. De levende steden komen tot leven en laten zien dat hun gemoedsrust afhangt, van de wijze waarop met ze omgegaan wordt.

Verhaallijn 1 is die van Enna en Thomas die op zoek zijn naar Enna’s oma en op hun queeste, onderweg naar Zagrabe, veel problemen moeten overwinnen. Ze krijgen nieuwe vrienden, worden achtervolgd en leveren strijd. Hun vriendschap staat op springen, maar ze leren uiteindelijk op elkaar vertrouwen. Hun pad kruist zich met de levende stad Tion.
In verhaallijn 2 staat de band tussen Yaru en Marthis flink onderdruk door opgelopen trauma’s en worden ze opgejaagd door de levende stad ParuTizin.
In de derde verhaallijn is Eryan op zoek naar zijn oma en zusje Enna in de stad Zagrabe. Hij komt in aanraking met het uitgedunde verzet en samen proberen ze dit weer op poten te krijgen.

Rozendal heeft een beeldende, gedetailleerde schrijfstijl, waardoor je als beelddenker alles voor je ziet. De hoofdstukken sluit ze af met cliffhangers om vervolgens met een andere verhaallijn verder te gaan. Deze regelmatige afwisseling maakt dat je door wilt blijven lezen om erachter te komen hoe het de personages vergaat. Het zijn bijzondere types die groeien tijdens hun zoektocht en die niet perfect zijn., maar hun eigen gebreken/zwakke plekken hebben.
Ze heeft een centrale boodschap in het boek verwerkt. De wens (gedrevenheid) om de wereld te bevrijden van onderdrukking, om vrij te zijn en niet bang te zijn voor het verliezen van vrienden. Daarnaast laat zij zien dat samenwerken, leren loslaten en vertrouwen in elkaar hebben belangrijke dingen zijn in het leven.
Scherven van verzet is voorzien van veel personages, zit vol plotwendingen en actie, maar voor mij had het een tandje minder gemogen en was een iets dunner boek met minder uitgebreide passages over de opgehaalde herinneringen van Yaru en Marthis prettiger te lezen geweest. Het is een fantasierijk en avontuurlijk verhaal dat nog lang niet ten einde is.

Meer recensies van Joke Zwier