Fantasievol en avontuurlijk verhaal

Joke Zwier 02 februari 2026
Folkert Oldersma kreeg door het winnen van een scenarioprijs in 1982 de mogelijkheid om een opleiding tot scenarioschrijver te volgen. Daarna richtte hij met twee vrienden het schrijverscollectief Collectief Foks op. Ze schreven scenario’s voor bestaande tv-series voor producenten en omroepen en series gebaseerd op eigen formats. Daarnaast schreef Folkerts spelen voor muziek- en jeugdtheater. Hij keerde terug naar het onderwijs na het overlijden van zijn schrijfmaatje, en schreef als medeauteur diverse methodes en handboeken op het gebied van science, hoogbegaafdheid, energietransitie en duurzaamheid. In 2014 begon hij opnieuw met fictie te schrijven voor jonge lezers. Het resulteerde in 2017 tot de uitgave van zijn jeugdboek Werk aan de winkel. Samen met zijn vrouw schreef Folkerts een paar kinderkookboeken waarin de verhaallijn gecombineerd werd met recepten. In 2023 startte hij met schrijven voor volwassen en verscheen zijn eerste thriller, Over lijken.

De amulet van Orzon is een boek dat valt in de jeugdcategorie vanaf tien jaar en ook voor volwassenen leuk is om te lezen. Het is een avontuurlijk en fantasierijk verhaal dat menigeen zal boeien. De goudgele cover laat onze drie hoofdpersonages, Mischa, Oda en Florian zien die ergens voor weg lijken te rennen. Ze staan toepasselijk afgebeeld in de amulet waar het verhaal omdraait.

Wie kent het niet, niet kunnen slapen van de spanning omdat er de volgende dag iets leuks gaat gebeuren? Of, omdat de dag erg druk was en je daarover aan het nadenken bent. Mischa, een van de hoofdpersonages kan niet slapen, wat dit keer zijn grote geluk is, als hij rare geluiden buiten hoort. Als hij uit het raam kijkt, ziet hij vreemde, zwevende wezens met een handkar die witte rook rondblazen. Achter hen ziet hij een in aantal toenemende stoet kinderen die niets lijken te zien en doelloos volgen. Wanneer Mischa zijn broer ertussen ontdekt gaat hij erachteraan en doet net alsof hij ook gehypnotiseerd is. Onderweg sluiten Oda en Florian zich bij hem aan en gaan zij als trio op pad om een oplossing te vinden voor de afgevoerde kinderen.

Folkerts weet in De amulet van Orzon een beeld te schetsen van een onwerkelijke schijnwereld die een beetje aan die van de welbekende Harry Potter doet denken. Veelkoppige draken in allerlei kleuren, vliegende eenhoorns, gedaanteverwisselaars, een tovenaarsschool, het komt er allemaal in voor. Met veel fantasie heeft hij een avontuurlijk en spannend verhaal geschreven waarin drie jongeren het opnemen tegen ‘aliens’ die de planeet in hun bezit willen nemen. Het enige wat ze hoeven te doen is een amulet te vinden. Dat hij scenarioschrijver is, is goed te merken en humoristische scènes passen goed in dit verhaal waarin de spanning langzaam oploopt. Hij weet twee verhaallijnen, waarvan een 4 ½ eeuw eerder begint, langzaam in elkaar te laten overlopen. Een oplettende lezer zal thema’s herkennen als leren samenwerken, vrienden maken en frustraties overwinnen. Het drietal leert vindingrijk te worden. Ze trotseren gevaren en leren op anderen te vertrouwen en met doorzettingsvermogen bereiken ze veel. Het boek eindigt met een opening voor een mogelijk vervolg waarin ons drietal terug kan keren in de andere wereld

De amulet van Orzon is een fantasievol, spannend en avontuurlijk verhaal waarin het voortbestaan van de mens in het gevaar komt.

Meer recensies van Joke Zwier