De gemoederen lopen hoog op
Het eerste deel uit de Renske Nijland-serie Onder invloed werd Vrouwenthriller van het jaar 2019. Inmiddels bestaat de reeks uit Isolatie en het onlangs verschenen Vergiftigd. Het boek is wel als standalone te lezen, maar als de boeken op volgorde gelezen worden, is de ontwikkeling die Renske doormaakt beter te begrijpen.
Tamara Onos adviseert in het dagelijks leven als arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige bedrijven over arbeidsomstandigheden. Zij komt in verschillende bedrijven waar ze ziet hoe producten gemaakt worden en hoort de verhalen van werkgevers en werknemers. Een gegeven dat zij gebruikt voor het schrijven van haar boeken.
In Vergiftigd komt dit feit terug met Renske Nijland die als arbeidshygiënist en gezondheidsadviseur gevaarlijke stoffen werkt. Het verhaal is fictie, maar niet uit het niets verzonnen en gebaseerd op twee waargebeurde drama’s uit 2016, waarbij grondwatervervuiling en het werken met gevaarlijke stoffen zorgden voor ziektes en andere ellende.
Dat gevaarlijke stoffen met speciale zorg behandeld moeten worden en niet zomaar in het milieu terecht mogen komen weet iedereen. Alleen zijn er altijd mensen die het niet zo nauw nemen met regeltjes, wanneer het eigen gewin in het gedrang komt.
Wanneer Renske met haar moeder de Ellecomse dorpskerk bezichtigt, ontdekken zij bij toeval een extra bijgezette doodskist in de oude grafkelder. De inhoud zorgt voor vraagtekens bij de erbij geroepen politie. Renske start haar eigen onderzoek wanneer zij de toedracht van de kist ontdekt. Haar speurwerk maakt heel wat los in de omgeving en een krantenartikel zorgt voor onrust in Dieren.
Vergiftigd is enigszins voorspelbaar, maar wel intrigerend met een bepaalde onderhuidse spanning die op het einde duidelijk wordt. De hoofdstukken eindigen op een dusdanige wijze dat ze spanning oproepen en benieuwd maken naar wat volgt. Een en ander wordt afgewisseld met wat rustigere, emotionele scènes. Als lezer blijven we zo continue betrokken bij dit ontroerende en intense verhaal.
Het plot wordt netjes opgebouwd en de alwetende verteller maakt dat de interesse bij het lezen vast gehouden wordt. Af en toe lezen we een krantenartikel vanuit een onbekende man, die nieuwsgierigheid oproept. Er is veel aandacht rondom het privéleven van Renske dat dit keer volledig op de kop komt te staan. Renske is een doortastende vrouw die het niet gemakkelijk in het leven heeft gehad. Ze gaat in haar werk op en doet de dingen op eigen houtje, daarmee soms mensen voor het hoofd stotend. Door een paar korte flashbacks komen we eindelijk achter het mysterie rond Renskes vader. Het is zaak tijdens het lezen goed op te letten door de soms abrupte overgangen. We lezen over reprotoxische stoffen, een illegale lozing in het milieu en dat ogenschijnlijk ongevaarlijke stoffen toch gevaar op kunnen leveren als ze verkeerd gebruikt worden. De verrassende ontknoping bevat een bijzondere plotwending die de oplettende lezer wel aan ziet komen en waarin oud-zeer opengereten wordt.
In Vergiftigd worden de gevoelens van mensen zwaar beproefd en lopen de gemoederen hoog op als er dingen verzwegen en woorden verdraaid worden. Het verhaal krijgt 3 1/2 ster.
Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.
Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.