Debuutroman over familiebanden en persoonlijke ontwikkeling binnen een gezin.
Tot mijn verrassing werd ik ingeloot en verrast met het boek De tweede dochter, de debuutroman van de jonge auteur Jemimah Wei. Altijd blikverruimend om met mede lezers een boek te bespreken, dat was ook nu zeker weer het geval.
De tweede dochter verteld het verhaal van het gezin Yang: vader, grootmoeder, moeder Su en enig kind Genevieve, inwonend in een éénkamerappartement bij de moeder van vader. Op een dag worden zij geconfronteerd met het bestaan en de komst van Arin, dochter uit het tweede, tot dan toe, onbekende gezin van Grootvader.
Wat volgt is wat deze verandering voor een ieder binnen het gezin maar ook voor de nieuwe, tweede dochter Arin teweeg brengt.
J.Wei beschrijft deze familiegeschiedenis op intrigerende wijze. Vele aspecten maken het interessant en boeiend om te lezen, de invloed van de Aziatische cultuur en gemeenschap, vriendschap, familie banden, de universele ontwikkeling van kind naar volwassenheid, de positie van de verschillende familieleden en de sociale reactie's, van de buitenwereld. Het boek heeft mij echt aan het denken gezet over deze verschillende fases in het leven.
J.Wei begon als twintiger aan deze complexe roman, zij heeft er bijna 10 jaar overgedaan voor het werd uitgebracht. Hier en daar had ik het idee dat de persoonlijke ontwikkeling van Wei terug te vinden was in de schrijfstijl welke in sommige gedeeltes van het boek nogal verschillend waren, wat ook wel weer mooi is om niet alleen het groeiproces van de personages in het boek maar ook van de auteur zelf te volgen.
Al met al met veel plezier en interesse dit boek gelezen en nieuwsgierig naar het volgende boek uit de pen van Wei.