Voor liefhebbers van Scandinavische historische en mythische verhalen.
Voor de Hebban leesclub heb ik Hellenacht van Lars Mytting mogen lezen, het leek mij een goede gelegenheid om kennis te maken met de Noorse literatuur, voor mij onbekend.
In het eerste deel van het boek gaan we terug in de tijd naar het begin van de 17e eeuw waarin de twee zusjes, Gunhild en Halfrid Hekne, noodgedwongen samenwerken aan het weven van het mysterieuze zustertapijt.
Een boeiend gedeelte dat een inkijkje geeft hoe men eind 16e, begin 17e eeuw aankeek tegen een ieder die anders was of dacht.
Daarna gaat het verhaal verder naar Butangen een dorp en haar gemeenschap in Noorwegen, de Tweede wereldoorlog breekt uit en de Duitsers vallen ook Butangen binnen. Wat volgt zijn verschillende verhaallijnen: wat dit voor gevolgen en impact heeft voor de bevolking, welke keuzes er gemaakt worden. Dan is er ook nog het verhaal van de zusterklokken, het zustertapijt en het verhaal over Victor, een familielid in Engeland. Vanaf hier had ik moeite met het verhaal, veel losse eindjes.
Het gedeelte achterin het boek wat een overzicht van personen en gebeurtenissen geeft hielp wel enigszins, helaas staat deze lijst niet in chronologische of alfabetische volgorde, niet overzichtelijk.
Lars Mytting heeft zeker mooie vertelstijl, toch liet de verbeelding mij dit keer in de steek.
Hellenacht is het laatste deel van de Zussen/klokken trilogie, wat volgens andere lezers heel goed afzonderlijk te lezen zou zijn, ik vond dat zeker niet het geval. Vaak had ik het gevoel iets missen, begreep ik gedeeltes niet, vond bepaalde gebeurtenissen ook te onwaarschijnlijk.Het boek kon mij daardoor niet raken.
Voor liefhebbers van Scandinavische historische, mythische verhalen misschien het juiste boek maar dan zou ik adviseren om alle drie de delen te lezen.