Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Uitstekend misdaadverhaal van IJsland´s meesterveteller.

Joop Liefaard 31 mei 2023
De IJslandse misdaadauteur Arnaldur Indriðason wordt wereldwijd door liefhebbers van het misdaadgenre hoog gewaardeerd. Hij neemt lezers mee naar een wereld waarin misdaad, mysterie en psychologie de basis vormen voor uitstekende misdaadverhalen. Met zijn fraaie verteltrant brengt hij personages tot leven en creëert hij een grimmige en duistere sfeer die kenmerkend is voor zijn verhalen.

De populariteit van Indriðason is vooral te danken aan zijn boeken over politierechercheur Erlendur. Aan die serie is een einde gekomen en heeft de sombere Erlendur plaatsgemaakt voor een nieuwe protagonist, de gepensioneerde rechercheur Konrað. Vallende stenen is het vierde boek waarin hij de hoofdrol speelt.

Konrað groeide op met een gewelddadige vader die leefde van de kleine criminaliteit. De man die als Seppi door het leven ging werd vermoord. Konrað is door deze gebeurtenis geobsedeerd en heeft er zijn levenswerk van gemaakt deze moord op te lossen. Dit thema loopt als een rode draad door ieder verhaal over Konrað.

Tijdens de verbouwing van een huis wordt bij het wegbreken van een muur in de kelder, een skelet gevonden. Hoewel Konrað niet meer als rechercheur werkzaam is trekt deze gruwelijk vondst zijn aandacht. Welk geheim is er in die kelder achter deze gemetselde muur verborgen en is er een relatie met een groep inbrekers die in die tijd in de stad actief was? Was zijn vermoorde vader er op een of andere manier bij betrokken?

Arnaldur Indridason is erin geslaagd om met dit thema als vertrekpunt een interessant en boeiend verhaal te schrijven waaraan hij veel lagen en perspectieven toevoegt die zorgen voor de nodige diepte en die kundig met elkaar worden verbonden tot een overtuigend geheel. Zo passeren de zoektocht naar de identiteit van het slachtoffer, verborgen huiselijk geweld, een verstoorde relatie tussen vader en zoon, een andere kijk op wie Konrað in werkelijkheid is en bovennatuurlijke elementen de revue. Alles is in goed evenwicht waardoor het boek een goed ritme en balans heeft.

Indriðason is een verhalenverteller en hij vertelt ze in een ingetogen stijl met een scherp oog voor detail. De personages komen levensecht over, de beschrijving van de plaatsen van handeling zijn filmisch en de dialogen heel natuurlijk. Het bovennatuurlijke dat Indriðason heeft toegevoegd maakt het verhaal rijker hoewel het bij de oplossing van het mysterie geen factor van belang is.

Vallende stenen is een uitstekend misdaadverhaal waarin Arnaldur Indriðason zijn naam als top auteur in de Scandinavische misdaadliteratuur helemaal waarmaakt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joop Liefaard

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.