Advertentie
    Joop Liefaard Hebban Recensent

Ian Rankin is een Schotse misdaadauteur die wereldwijde bekendheid kreeg met zijn creatie van politie-inspecteur John Rebus. De boeken werden in vele talen vertaald en er werd een televisieserie van gemaakt. Een web van leugens in het 22ste deel in de serie. Het boek werd vertaald door Ralph van der Aa.

In een bos vinden een paar jongens in een greppel een oude auto die verstopt is tussen takken en bosjes. In de kofferruimte vindt de politie het lichaam van een privédetective die jaren geleden verdween. Het onderzoek naar die verdwijning, waar ook John Rebus indertijd bij betrokken was, werd gestopt zonder dat de zaak was opgelost. Er werden heel wat fouten gemaakt en de politie kreeg veel verwijten van pers en publiek.

Siobhan Clarke, die inmiddels de rang van inspecteur heeft bereikt, leidt het onderzoek en zij wordt geconfronteerd met al die fouten uit het verleden; in feite moet zij het onderzoek opnieuw doen. Dat is een hachelijke zaak, want iedereen die zij spreekt heeft wel iets te verbergen.

Een web van leugens is een goed geschreven thriller waarin Rankin laat zien dat hij terecht tot de top van de Britse misdaadliteratuur wordt gerekend. Het verhaal is origineel, heel goed in elkaar gezet en een intrigerende puzzel voor de lezer. De personages komen door de kundige pen van Rankin tot leven en dat geldt vooral voor John Rebus, die met pensioen is. Als iemand het idee had dat hij in alle rust van zijn vrije tijd zou gaan genieten, heeft het bij het verkeerde einde. Hij kan het niet nalaten over de schouder van Siobhan Clarke mee te kijken en zich ook actief met het onderzoek te bemoeien.

Siobhan Clarke voelt zich in haar nieuwe rol helemaal thuis en vindt het prima dat Rebus haar soms van advies dient. Wat echter als een zwaard van Damocles boven haar hoofd hangt, is een intern onderzoek omdat zij ervan wordt verdacht naar de pers te hebben gelekt. Dit onderzoek geeft een goed beeld hoe het er binnen de politieorganisatie aan toe gaat, want de beschuldiging wordt onderzocht door collega’s die niet bepaald het beste met haar voor hebben. Er is in Een web van leugens ook een rol weggelegd voor inspecteur Malcolm Fox, die zich in andere boeken van Ian Rankin bezig hield met onderzoek naar corruptie en integriteit binnen het politieapparaat.

Je kunt je afvragen of het verstandig is van Ian Rankin om zo lang door te gaan met John Rebus als protagonist. Het gevaar bestaat dat er sleetsheid gaat optreden. In deze thriller is daarvan echter nog niets te merken. Een web van leugens is een overtuigende thriller die niet alleen de Rebus fans met veel plezier zullen lezen maar ook door een breder publiek gewaardeerd zal worden.

Reacties op: Een overtuigende John Rebus thriller

28
Een web van leugens - Ian Rankin
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners