Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een echte Thomas Lynley thriller

Joop Liefaard 16 juni 2022
De straf die ze verdient is het twintigste deel in de bekende Inspecteur LynLey serie waarmee de Amerikaanse schrijfster Elizabeth George wereldwijd grote faam heeft verworven. Zij doet voor haar boeken uitgebreid onderzoek in Groot Brittannië en weet een authentieke sfeer te creëren die niet onderdoet voor die van Engelse schrijfsters. Het 600 pagina´s dikke boek werd vertaald door Fanneke Cnossen.

Ian Druitt, een diaken van de kerk in het plaatsje Ludlow wordt gearresteerd op verdenking van pedofilie. Een paar uur na zijn arrestatie wordt hij dood in zijn cel aangetroffen. Het politieonderzoek concludeert dat hij zelfmoord heeft gepleegd maar de invloedrijke vader van het slachtoffer is daar niet van overtuigd en hij eist een nieuw onderzoek. Het onderzoek naar de omstandigheden waaronder zijn zoon om het leven is gekomen wordt uitgevoerd door hoofdinspecteur Isabelle Ardery en brigadier Barbara Havers. Ardery heeft een grote voorliefde voor vodka en wil het onderzoek zo snel mogelijk afronden. Zij slaat daardoor nieuwe aanwijzingen die Barbara heeft ontdekt in de wind. Reden voor inspecteur Thomas Lynley om zich ook met de zaak te bemoeien.

Elizabeth George wordt ook wel de Koningin van de misdaadliteratuur genoemd en dat zij de gave heeft een plot goed op te bouwen en uit te werken bewijst ze opnieuw met dit boek. Het verhaal heeft meerdere lagen en invalshoeken die heel goed op elkaar zijn afgestemd. Feitelijk bestaat het boek uit twee delen. In het eerste deel wordt het onderzoek gedaan door Isabelle Ardery en Barbara Havers terwijl in het tweede deel enkele aspecten van de zelfmoord/moord verder worden uitgezocht door inspecteur Lynley.

De personages zijn goed en beeldend beschreven en je kunt je van hen een goede voorstelling maken. De animositeit, vooringenomenheid en beïnvloeding in het politiekorps in Londen en in Ludlow spelen een rol in het verhaal en worden geloofwaardig beschreven. Elizabeth George wijdt soms (en vooral in het begin van het boek) uitvoerig uit over zaken die niet echt van belang zijn voor het verhaal en daardoor is het boek onnodig dik geworden.

Spannend in de betekenis van nagelbijtend of op het puntje van je stoel zitten wordt het verhaal nergens. Afgezien daarvan prikkelt het genoeg uit om verder te lezen. Zelfs als je tegen het einde hebt uitgeknobbeld hoe het plot in elkaar zit, lees je verder want je wilt weten of je gelijk hebt.

De straf die ze verdient is een echte Lynley thriller die doet wat een goede thriller moet doen, de lezer een intelligente puzzel voorschotelen in een verhaal dat goed en boeiend geschreven is en dat zorgt voor een prima leeservaring.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joop Liefaard

Gesponsord

Het boomhuis in het bos van TJ Klune is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in oktober. Een geweldig boek voor jong en oud!