Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Vlaamse schrijfster Petra Spark schreef in 2017 haar eerste thriller, Artikel 13. Dit debuut werd goed ontvangen en gevolgd door nog drie boeken waarin zij haar voorliefde voor spannende en meeslepende verhalen toonde. Eind vorig jaar kwam haar vijfde thriller De patiënt uit.

De beslissing om journalist te worden leidde tot een studie communicatiewetenschappen aan de KU Leuven maar haar ambitie om te schrijven nam nooit af. Dat is misschien maar goed ook want met de thriller De patiënt schreef Petra Spark een boek dat de toets van de kritiek moeiteloos kan doorstaan.

Hoofdpersoon van het verhaal is Vincent Roels, een man die moeilijke tijden doormaakt. Hij is zijn baan in het plaatselijke ziekenhuis kwijtgeraakt en zijn huwelijk is voorbij. Hij heeft ook een vreselijk geheim dat, als het wordt onthuld, ernstige gevolgen voor hem zal hebben. Via zijn vriend Erik krijgt hij een baan als persoonlijke verpleger van Eriks moeder die aan de spierziekte ALS lijdt. Door deze slopende ziekte zit ze is een ultramoderne rolstoel die is uitgerust met de nieuwste technologische apparatuur, waaronder een stemcomputer. Aanvankelijk vindt Vincent het een ongepaste grap als de stemcomputer hem vertelt dat hij zijn geheim kent. Het blijft echter niet bij dat ene bericht en al snel staat het leven van Vincent op zijn kop. Hij voelt dat hij de grip op zijn leven kwijt is geraakt als iedereen zich tegen hem keert. Is hij in staat zich te herpakken en zijn onbekende belager te ontmaskeren?

Petra Spark heeft met De patiënt een spannend en meeslepend verhaal geschreven. Het zit goed elkaar en weet vanaf de eerste gruwelijke pagina´s tot het enerverende einde te boeien. Zij laat je lang in het ongewisse over wie de boosdoener is en weet een beklemmende sfeer te creëren, waardoor je als lezer constant op scherp staat en je soms ook wat ongemakkelijk voelt.

De personages zijn goed uitgewerkt en realistisch neergezet. Vooral de door schuldgevoelens geteisterde Vincent Roels ontroert je als hij wanhopig probeert zijn geheim te bewaren en de identiteit van zijn belager te achterhalen. Er komen in het verhaal veel personages voor en door de beeldende manier waarop Petra Spark hen beschrijft, kun je je van hen een goede voorstelling maken. Hetzelfde geldt voor de beschrijving van de omgeving waar het verhaal zich afspeelt.

Een goede thriller wordt gekenmerkt door een kundig opgebouwd plot, oplopende spanning, onverwachte plotwendingen, goed uitgewerkte personages en een onvoorspelbaar einde. Als de auteur daarbij een leesbare en suggestieve schrijfstijl gebruikt, wint het verhaal aan kracht en kwaliteit. Petra Spark is hierin heel goed geslaagd. De patiënt is een boek dat je maar moeilijk weg kunt leggen.

Petra Spark introduceert in het verhaal een schilderij van de Poolse kunstenaar Zdzislaw Beksinski. Zijn unieke werk straalt een verontrustende sfeer uit die goed past bij de sfeer die het verhaal oproept.

De patiënt is een goed geslaagde thriller die de moeite van het lezen meer dan waard is. Petra Spark verdient een welgemeend compliment voor haar overtuigende bijdrage aan het misdaadgenre.

Reacties op: Een welgemeend compliment voor Petra Spark

46
De patiënt - Petra Spark
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners