Advertentie

Met 'De stad en het vuur' sluit Walter Lucius zijn Hartland trilogie rond de Afghaanse journaliste Farah Hafez op een overtuigende wijze af.

In dit laatste deel werkt hij drie verhaallijnen uit, die zich los van mekaar ontwikkelen, maar op het einde in elkaar vloeien.
Er is het verhaal van de Amerikaanse journalist Raylan Chapelle, die worstelt met trauma's uit zijn Vietnam verslaggeving. Later gaat hij naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel en maakt hij er de groeiende Russische invloed in de jaren 70 van de vorige eeuw mee.
Het verhaal van zijn zoon Paul Chapelle speelt in 2009. Hij is teruggekeerd naar Moskou om naar de schuldigen achter de aanslag op zijn Russische collega Anya te zoeken.
Het belangrijkste verhaal is dat van de Farah Hafez. Wanneer ze het bericht krijgt dat het stoffelijke overschot van haar vader is gevonden keert zij naar Afghanistan terug voor een officiële begrafenisceremonie. Tevens wil ze op zoek naar de achtergrond van de kleine Sekander, wiens lot ze zich heeft aangetrokken (cfr. deel 1).

Zoals in de vorige delen, heeft Walter Lucius ook hier een vlotte en beeldende schrijfstijl. Geen overbodige uitweidingen of beschouwingen.
Wel sterke actie- en spanningsmomenten.
De karakters zijn levensecht uitgewerkt als figuren, die niet enkel sterk zijn maar evenzeer hun zwakke momenten en hun twijfels hebben. Dat is niet enkel het geval voor de hoofdfiguren, maar evenzeer voor een aantal randkarakters , zoals de Amerikaanse marinier Mason en de Afghaanse Nehal.

'De stad en het vuur' is zo een sterke en spannende thriller geworden.
Maar het is meer dan gewoon een spannend boek. Het gaat hier ook over het thema van kindermisbruik in de Afghaanse samenleving, gebaseerd op eeuwenoude tradities. En hoe machtige en corrupte gezagsdragers zich onaantastbaar wanen. En hoe een hypocriete Amerikaanse leiding daarvoor principes van de rechtsstaat opzij zet.
Doorheen dit alles speelt het thema van de journalist en zijn voortdurende confrontatie met zijn onafhankelijkheid en zoeken aar waarheid.

Dit keer kan ik de VN thrillergids 2020 bijtreden. 'De stad en het vuur' is een verdiende vijf sterren thriller.

Reacties op: Sterke afsluiter van de Hartland-trilogie

37
De stad en het vuur - Walter Lucius
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners