Advertentie

'Het jaar van de slang' is al de derde thriller van Hugo Lujiten rond zijn commissaris Stef Cools van de Antwerpse Federale Politie.
Kort na mekaar worden een supermarkt en een kledingketen brutaal overvallen door milieu activisten. Nagenoeg tegelijkertijd tijd gebeuren er een aantal gruwelijke moorden - eerder executies - waarbij mogelijk een link naar het milieu opduikt.
De twee acties worden opgeëist door een groep met het logo van een slang, met verwijzing naar milieu misdaden.
Bijkomend is Stef Cools het voorwerp van een hardnekkig onderzoek door twee leden van Intern Toezicht en krijgt hij maar mondjesmaat vertrouwen van zijn hoofdcommissaris.

Zoals in de twee vorige delen verwerkt Hugo Luijten ook in dit boek politiek - maatschappelijke thema's. In dit geval gaat het om de milieu problematiek en acties van extremistische milieu activisten. Acties die uiteindelijk het omgekeerde beogen van wat ze naar de buitenwereld tonen. Waarbij een geheime groep van multinationals uiteindelijk voordeel willen halen uit de klimaatopwarming.

De schrijfstijl van Hugo Luijten is actie gedreven met goede dialogen. De spanning wordt goed opgebouwd met een mooie en verrassende finale.
Het boek leest dan ook zeer vlot weg. Geen overbodige uitweidingen of lange beschrijvingen hier. Wel had het gerust wat korter gekund en had het boek daardoor nog aan spankracht gewonnen.

De karakteruitwerking neigt naar het meer karikaturale. Stef Cools zelf, als de zeer eigenzinnige commissaris die zijn eigen ding doet en daardoor continu in conflict leeft met zijn chef. Zijn chef, schipperend tussen een zekere vorm van loyauteit naar haar commissaris en de druk van bovenaf. Mooie karikaturen zijn ook de twee figuren van Intern Toezicht.

Al bij al een goede actiethriller, waar je aantal uren plezier aan beleeft.Reacties op: Goede actiethriller

27
Het jaar van de slang - Hugo Luijten
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners