Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Is dit boek de thrillersensatie van 2024?

Joyce Remmerswaal 04 februari 2024
Anna O staat voor Anna Ogilvy. Ze wordt ervan verdacht vier jaar geleden twee van haar beste vrienden te hebben vermoord. Sinds die nacht is zij in slaap en wordt ze niet meer wakker. De specialisten met onder andere Dr. Benedict Prince, forensisch psycholoog, noemen dit het berusting syndroom. Hij krijgt de taak om haar wakker te maken.

De continue vraag tijdens het lezen is: is Anna O schuldig of onschuldig? Matthew Blake slaagt er heel knap in om dat antwoord op deze vraag steeds te laten veranderen en heel veel twijfel te zaaien.
Onder andere door de toevoeging van Anna`s oogpunt vier jaar geleden en haar ervaringen over de gebeurtenissen voorafgaand aan de dramatische nacht. Zoals Anna zelf schreef op bladzijde 223: “Als ik niet slaap, verlies ik mijn verstand. Als ik slaap, verlies ik mijn verstand. Ik ben hoe dan ook verdoemd.”

De opbouw van het boek is sterk, aandacht voor de verschillende personages in heden en verleden. Je wordt als lezer heel makkelijk in het verhaal getrokken en vooral betrokken. Het verhaal neemt bezit van je en gaat in je systeem zitten, het laat je niet meer los tot de laatste bladzijde.

De hoofdrol in Anna O is voor Dr. Benedict Prince, zijn persoonlijke betrokkenheid en grote motivatie om de waarheid te achterhalen, is haast maniakaal en zaait ook wel verwarring in het plot.

De spanning in het verhaal is het grootst in het laatste deel van het boek, waarin de gebeurtenissen zich aan elkaar rijgen en je als lezer antwoorden krijgt op de vele gerezen vragen tijdens het lezen. In de onheilspellende sfeer, je voelt het gevaar in de lucht hangen, is Matthew Blake op zijn sterkst en is de vaart in het verhaal grootst. De vaart had er in het begin van het boek iets meer in mogen zitten, bij vlagen was het langdradig en neigde naar herhaling.

Anna O is een boek dat je nog wel even bij blijft na het dichtslaan, een heftig plot dat je aan het denken zetten en actief doet meedenken gedurende het 473 bladzijden. De vele gezaaide twijfel is de grootste kracht en drijfveer van het sterke plot. Ik geef vier sterren.

Bedankt HarperCollins Holland voor mijn vooruitleesexemplaar, het was een plezier dit boek te mogen lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joyce Remmerswaal

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?