Advertentie

Een nieuwe Zweeds auteursduo op de Nederlandse radar, namelijk (Peter) Mohlin & (Peter) Nyström. Ze groeiden samen op in een klein Zweeds dorp en schreven op tienjarige leeftijd al hun eerste boek samen. Na jaren werkzaam te zijn geweest met redactionele teksten en scenario`s schrijven voor film en televisie, besloten ze hun schrijf krachten wederom te bundelen en schreven Het laatste leven, deel een in een serie rond voormalig FBI infiltrant John Adderley, wie terugkeert naar Zweden na een mislukte infiltratie onder een andere identiteit.

Tien jaar geleden verdwijnt Emelie Bjurwall in het niets. Na een ruzie met haar ouders verlaat ze het huis en keert nooit meer terug. Het onderzoek destijds wees naar Billy Nerman, zijn DNA was gevonden op een plek, waar ook bloedsporen van Emelie waren, maar er was onvoldoende bewijs. John keert tien jaar later terug in het coldcase team en is vastbesloten de dader te ontmaskeren en de tunnelvisie van het onderzoeksteam te doorbreken.

Het oogpunt in Het laatste leven is afwisselend dat van John Adderley zelf, maar ook de vader van Emelie, zowel in het heden als verleden. Mede aan de hand van het dossier uit 2009 kom je als lezer steeds meer te weten over de coldcase weten en ga je je langzaam een beeld vormen. Mohlin & Nyström schrijven direct en zeer zeker beeldend, hun ervaring als scenarioschrijvers is duidelijk aanwezig. Ze doorspekken dat met een vleugje sarcasme en zeker ook humor. Een gebeurtenis die niets met het onderzoek te maken heeft op John`s eerste dag, is briljant en zeker ook herkenbaar voor mensen die op kantoor werken.

Het tempo gaat een beetje op en neer, nadat je in het onderzoek bent getrokken en John de eerste resultaten boekt, zakt de spanningsboog een beetje in. Er gebeurt weinig en aandacht verslapt. In het nawoord staat dat de Zweedse redacteur een honderdtal bladzijden heeft geschrapt, maar dit gedeelte had ook wel een aantal woorden minder kunnen bevatten. Zodra er weer interessante resultaten worden geboekt en het onderzoek resoluut veranderd, is het credo: vol aandacht lezen tot je weet hoe het afloopt. De laatste honderd bladzijden zijn de beste en spannendste van de thriller.

Een persoonlijk ontwikkeling in het leven van John zaait twijfel, is deze bewust doorzichtig of was het de bedoeling dat je net als John in de epiloog pas met je neus op de feiten werd gedrukt. De indeling in vier delen zorgt voor helderheid, een nieuw deel na een belangrijke doorbraak. Tel daarbij de prikkelende cliffhanger aan het einde van de epiloog op en je zou het liefst direct verder lezen in het volgende deel. Mohlin & Nyström laten de lezer echter nog even wachten tot 2021.

John Adderley is een interessant personage, zijn FBI verleden, maar zeker ook zijn Amerikaanse manier van denken maken van hem een goede speurder. Dat hij de eerste jaren van zijn jonge leven in Zweden heeft gewoond, maken hem geknipt voor een sterke rol, maar misschien niet in het coldcase team, want hij is nog al een einzelgänger.

3.5 ster

Reacties op: Interessant nieuw (serie)personage

28
Het laatste leven - Peter Nyström Peter Mohlin
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners