Das en het grote avontuur
Das en het grote avontuur… de titel prikkelt de nieuwsgierigheid. Bij ‘avontuur’ denken de kinderen aan: op reis gaan, nieuwe dingen ontdekken, mensen ontmoeten.
Zodra we het boek openslaan, zien we Das in zijn knusse herfst. Het is herfst. Opeens hoort hij een vreemd geluid. Das opent zijn deur en ziet drie piepende vogeltjes zitten. Ze zijn hun groep kwijtgeraakt, die op weg zijn naar het zuiden. De drie vogeltjes mogen bij Das blijven en ze hebben het heel gezellig met elkaar. Het wordt lente en het begint te kriebelen bij de vogeltjes. Ze willen terug naar hun groep. Het jongste vogeltje is niet sterk genoeg om een heel eind te vliegen. Gelukkig heeft Das daar een oplossing voor. Samen bouwen ze een vliegmachine om aan een nieuw avontuur te beginnen.
Das en het grote avontuur is een hartverwarmend verhaal om voor te lezen. Suzanne Chiew is de auteur. Vanaf het begin zijn de kinderen betrokken. Ze voelen het verdriet van de vogeltjes. Iedereen wil bij een groep horen. Er ontstaat een kringgesprek, waarin reacties worden uitgewisseld om te zorgen dat iedereen bij de groep hoort. De kinderen zijn opgelucht dat Das een oplossing heeft, zodat het jongste vogeltje naar de groep kan. Het verhaal heeft een mooie opbouw met als hoogtepunt de ontmoeting met de groep. Hierna vliegen Das, Konijn en Egel verder en wordt het toch nog even spannend. Er breekt een onweersbui los. Op het puntje van hun stoel wachten de kinderen af, wat er gaat gebeuren…
Bij het verhaal staan prachtige illustraties van Caroline Pedler. De prenten zijn kleurrijk en sfeervol. Konijn en Egel worden direct herkend. Een Das hebben enkele kinderen nog nooit gezien. Hij staat op z’n mooist in het boek.
Das en het grote avontuur sluit aan bij thema’s als vriendschap, op avontuur gaan en seizoenen. Een mooie aanwinst voor jouw leeshoek of boekenkast.